nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Lösningen fråm Volvo Konstruktion Equipment kombinerar teknik för elektromobilitet och autonoma fordon på ett sätt som gör att koldioxidutsläppen kan minska med upp till 95 procent.
Lösningen fråm Volvo Konstruktion Equipment kombinerar teknik för elektromobilitet och autonoma fordon på ett sätt som gör att koldioxidutsläppen kan minska med upp till 95 procent.

Tre hållbara lösningar vann Quality innovation award

Ett turbosystem som minskar bilens koldioxidutsläpp. Det är en av tre svenska innovationer som vinner Quality innovation award 2016.

  • Annons 1

De tre svenska organisationer som i år tilldelas det internationella innovationspriset Quality Innovation Award för sina innovationer har alla ett tydligt fokus på kundnytta och hållbarhet.

Minskar utsläpp

Volvo Construction Equipment får priset för innovationskonceptet HX1, som enligt domarkommitténs motivering ”presenterar framtidens materialtransportsystem redan idag”. Lösningen kombinerar teknik för elektromobilitet och autonoma fordon på ett sätt som gör att koldioxidutsläppen kan minska med upp till 95 procent.

Sparar elektronik

Eplicta får priset för att ha utvecklat en abonnemangstjänst som automatiskt identifierar relevant elektroniskt material som behöver sparas för framtiden. Alla som framställer böcker, tidningar och trycksaker i Sverige ska leverera så kallade pliktexemplar till Kungliga Biblioteket. Sedan 2015 omfattar det även visst elektroniskt material. Eplictas abonnemangstjänst innebär att e-pliktigt material sparas automatiskt på Kungliga Bibliotekets servrar.

Bättre bränselekonomi

Volvo Car Corporations innovation heter Powerpulse och är ett turbosystem som med tryckluft ökar responseffekten på motorn. Detta innebär att exempelvis en fyrcylindrig 2L motor får samma körbarhet som en sexcylindrig 3L motor, något som ger bättre bränsleekonomi – och minskade koldioxidutsläpp.

Quality innovation of the year delas ut till organisationer som presenterat innovativa lösningar med tydlig koppling till medveten systematik i sitt arbete, med utgångspunkt från ett klart identifierat kundbehov.

I Sverige har priset delats ut sedan 2011. Bakom utmärkelsen står kvalitetsinstituten i ett flertal europeiska länder, i Sverige är det Institutet för Kvalitetsutveckling, SIQ. Med Quality Innovation of the Year vill kvalitetsinstituten ge deltagarna i de olika länderna möjlighet att jämföra sig över land- och branschgränser. Partners till SIQ i Sverige för detta årliga pris är Innovationsmyndigheten Vinnova och Deloitte Sverige.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.