Topplista: Här är Sveriges bi-vänligaste kommuner

Biologisk mångfald Naturskyddsföreningen har kartlagt kommuners arbete med att gynna vilda bin och andra viktiga pollinatörer. Läs om vilka kommuner som är bi-vänligast i Sverige.

Topplista: Här är Sveriges bi-vänligaste kommuner
Foto: Adobe Stock

Naturskyddsföreningen har för första gången släppt rapporten Sveriges bi-vänligaste kommun.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

I rapporten har 212 av Sveriges 290 kommuner svarat på frågor om hur deras planerade och praktiska arbete med bin och andra pollinatörer ser ut.

– Pollinatörer är livsviktiga för oss människor och för den biologiska mångfalden. De är nyckelarter i landbaserade ekosystem och det de bidrar med är en förutsättning för bland annat vår matproduktion. Därför blir kommunernas arbete extra viktigt, säger Karin Lexén generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Fakta

Hur har undersökningen gått till?

Kommunerna har svarat på om de gjort följande:1. Tagit fram en kommunal aktionsplan för att gynna pollinatörer. 2. Tagit reda på utgångsläget idag, inventera miljöer lämpliga för pollinatörer. 3. Gjort om kommunala gräsytor till ängar och blommande mark. 4. Skött kommunala planteringar med hänsyn till pollinatörer. 5. Tagit bort kemiska bekämpningsmedel som kan skada bin och andra pollinatörer. 6. Tagit hänsyn till pollinatörer vid planering och anläggning av nya områden. 7. Skapat blommande vägkanter genom att sköta dem med hänsyn till pollinatörer. 8. Tagit bort invasiva arter som blomsterlupin, som tränger ut blommor viktiga för pollinatörer. 9. Erbjudit större andel ekologisk mat i kommunal verksamhet eftersom ekologisk produktion ger mer blommande marker. 10. Gynnat ekologiska lantbrukare i kommunen. 11. Gynnat naturbete som håller blommande marker öppna. 12. Informerat och involverat företag, föreningar, vägsamfälligheter och kommuninvånare i arbetet samt involverat skolor och förskolor i arbetet.Sedan har kommunernas insatser poängsatts utifrån ett system som Naturskyddsföreningen tagit fram. Kommunernas svar ger max 57 poäng.

Blommande vägkanter och grön infrastruktur

Kommunerna som är bäst på att skydda pollinatörer har enligt kartläggningen påbörjat eller redan genomfört nästan allt som Naturskyddsföreningen mätt.

De har exempelvis skapat blommande vägkanter, grön infrastruktur, ställt om gräsytor till blommande äng och tagit hänsyn till pollinatörer vid planering och anläggning av nya områden.

Men kartläggningen visar också att det finns kommuner som saknar en röd tråd i sitt arbete. Varannan kommun av de som svarat på enkäten saknar en handlingsplan eller har inte kommit igång med arbetet, trots viljan.

Topp 20 bi-vänligaste kommunerna

Poängen listas inom parantes.

1. Helsingborgs stad (51)

2. Göteborgs stad (42)

3. Motala kommun (41)

3. Lomma kommun (41)

5. Nybro kommun (38)

5. Sollentuna kommun (38)

7. Borlänge kommun (37)

8. Järfälla kommun (36)

8. Linköpings kommun (36)

8. Leksands kommun (36)

11. Lidingö stad (35)

11. Södertälje kommun (35)

13. Jönköping kommun (34)

13. Växjö kommun (34)

13. Upplands Väsby kommun (34)

16. Gävle kommun (32)

16. Huddinge kommun (32)

18. Haninge kommun (31)

18. Malmö stad (31)

20. Katrineholms kommun (30)

Den bi-vänligaste storstaden

1. Göteborgs stad

2. Malmö Stad

3. Stockholm Stad

Den bi-vänligaste större staden

1. Helsingborgs stad

2. Borlänge kommun

3. Linköpings kommun

Den bi-vänligaste mindre staden/tätort

1. Katrineholms kommun

2. Kristianstad kommun

3. Skövde kommun

Den bi-vänligaste landsbygdskommunen

1. Vetlanda kommun

2. Mora kommun

3. Sunne kommun

Läs rapporten Sveriges bi-vänligaste kommun 2020 här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.