Cambridge omvandlar känd gräsmatta till äng – ska gynna pollinerare

biologisk mångfald Chefsträdgårdsmästaren i Cambridge går från 1720-tals tänk till 2020. Nu är det dags att göra om en av Cambridges mest kända vyer till en blomstrande äng full av biologisk mångfald.

Cambridge omvandlar känd gräsmatta till äng – ska gynna pollinerare
Cambridge, Storbritannien. Foto: Adobe Stock

Sedan 1720-talet har gräsmattan framför King’s College Chapel vid Cambridge varit kortklippt. Nu ska gräsmattan omvandlas från en monokultur av gräs till en blomstrande sommaräng.

– Under 2000-talet måste man kunna rättfärdiga vad man gör som trädgårdsmästare. Gräsmonokulturer har sin plats i trädgårdsodling, men det har biologisk mångfald också. Och i dessa tider av klimatförändringar och förluster av arter, blir det allt viktigare, säger chefsträdgårdsmästaren Steve Coghill, till Cambridge Independent.

Prästkragar och vallmo

I sommar kommer besökare kunna se att en tredjedel av gräsmattan har omvandlats till en äng full av vallmo, blåklint, prästkragar och smörblommor.

Det kommer också göras gångar bland växterna, så att besökarna kan njuta av blommorna på nära håll.

Ska gynna pollinatörer

Ängen ska gynna de allt mer utsatta pollinatörerna. Bin, fjärilar och andra insekter kommer få en ny livsmiljö.

– Att skapa vildblommande ängar är något som vi alltid tyckt om att göra, men att ha möjlighet att göra det i ett så ikoniskt landskap blir en ”en gång i livet-upplevelse”. När det blommar kommer det bli spektakulärt. Det kommer bli en färgexplosion på sommaren, säger Steve Coghill.

Läs mer här.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.