Swedwatch: ”Vattenfalls biobränsleprojekt en mardröm”

Bioenergisatsningen i Liberia var en del i Vattenfalls strategi att få ned sina koldioxidutsläpp. Men Swedwatch som har granskat projektet kallar det för ett mardrömsscenario.

Swedwatch: ”Vattenfalls biobränsleprojekt en mardröm”
Amy Helene Johansson/Swedwatch

För tre år sedan köpte Vattenfall och Swedfund 30 procent av aktierna i biobränsleföretaget Buchanan Renewables Fuel, BRF, i Liberia. Idén var att göra biobränsle av träflis från gummiträd. År 2012 drog sig Vattenfall ur projektet av ekonomiska skäl. BRF sade upp kontrakt med skogsbönderna.

Enligt en ny granskning från Swedwatch, Svenska Kyrkan och Naturskyddsföreningen fick det här stora konsekvenser för miljö och lokalbefolkning samtidigt som det ledde till miljardförluster för det statligt ägda bolaget. Bland annat lämnades plantage skövlade och täckta med ogräs.

– Vattenfalls och Swedfunds investering i och plötsliga utträde ur Liberia i fjol ledde till försämrade inkomstmöjligheter för redan utsatta skogsbönder. De svenska bolagen gjorde vissa ansträngningar för att det här skulle bli ett win-win-projekt, men det blev ett mardrömsscenario för alla, och värst drabbas lokalbefolkningen Liberia, säger Swedwatchs kanslichef Viveka Risberg.

– Vår rapport visar tydligt att regeringen måste skärpa ägardirektiven till Vattenfall så att det inte finns någon tvekan om hur bolaget ska agera i liknande fall i framtiden. Att byta ut kol mot biobränsle är nödvändigt, men det måste ske på ett hållbart sätt, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

I ett pressmeddelande svarar Vattenfall på kritiken. ”Vattenfall kommer att ta till sig rekommendationer från rapporten….och fortsätter dialogen med Swedwatch, Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen.” Vidare skriver företaget att de inte haft kännedom att böndernas situation skulle ha försämras och att detta är beklagligt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.