Cop26 går in i slutfasen – Sveriges chefsförhandlare: ”Vi ser ljuset i tunneln”

Cop26 Förhandlingarna under klimattoppmötet i Glasgow är inne i slutskedet och Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie beskriver läget som intensivt men säger samtidigt att ”Vi ser ljuset i tunneln”.

Cop26 går in i slutfasen – Sveriges chefsförhandlare: ”Vi ser ljuset i tunneln”
Sveriges statsminister Stefan Löfven och Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie till höger. Foto: Jenny Kejerhag

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har anslutit till Glasgow för att delta under slutförhandlingarna. Under en lunchbriefing på tisdagen berättade Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie om läget just nu.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det är intensivt. Men vi ser ljuset i tunneln. Fler spår är fortfarande öppna och vi har olika förslag på texter som vi gör analyser av och sedan diskuterar i olika förhandlingar, säger han.

”Jag är hoppfull veckan ut”

Det finns enligt Mattias Frumerie flera olika texter inom olika områden som förhoppningsvis ska mynna ut i en slutlig text på varje område och som alla länder kan ställa sig bakom. Även om det nu börjar brinna i knutarna,  så är han fortsatt positiv om de kommer bli färdiga.

– Jag är hoppfull veckan ut, och får väl dömas nästa vecka, då vi ser om jag hade rätt i att vara det eller inte, säger Mattias Frumerie och ler.

Under lunchbriefingen får han frågan om han känner att världen lyssnar på Sverige i förhandlingarna.

– Ja, det tycker jag. Alla ska lyssnas på och inte bara länder, svarar han.

”Vi kan bara ge vårt ord på att vi kommer leverera”

Inför Cop26 var frågan om hur världen ska lösa de 100 miljarder dollar per år som utlovats till låginkomstländernas gröna omställning. Mattias Frumerie påpekade under lunchseminariet att själva planen för att nå målet inte kommer att diskuteras under Cop26.

– ”The delivery plan” presenterades bara dagar innan Cop och kommer inte tas upp under de här förhandlingarna för revision. Men det vi kan komma att se som ett resultat från Cop är hur vi säkerställer att vi kan leverera på målet med 100 miljarder, och ett erkännande av själva planen samt att donatorer nu sätter ut en tidslinje när målet ska vara uppnått, säger Mattias Frumerie och fortsätter:

– Men det är vi som gett det här löftet och vi borde redan ha leverart på det under 2020. Jag förstår att folk tänker varför ska vi lita på er nu? Men vi kan bara ge vårt ord på att vi kommer leverera och det är viktigt från EU och Sveriges sida.

Framsteg sker – men substans sakans

Mattias Frumerie fick också svara på om han sett några framsteg kring frågan om artikel 6 i Parisavtalet som gäller handeln med utsläppsrätter.

– Jag tycker vi ser framsteg på alla fronter, men de är inte så snabba eller innehåller den substans som vi vill se. Men vi jobbar på det för att säkerställa att vi har något att presentera från det här mötet.

Utfasningen av fossila bränslen

Utfasningen av fossila bränslen har inför mötet lyfts av flera olika parter som en viktig fråga, men under Cop26 har frågan inte haft en lika självklar plats på agendan som andra ämnen.

– Det finns flera initiativ på globalnivå för att fasa ut fossila bränslen, säger Mattias Frumerie och tillägger:
– Men det är inte så tydligt under FN-förhandlingarna. Här måste alla vara överens om det vi bestämmer och det finns länder i världen som inte har samma tidslinje som andra för att fasa ut fossila bränslen.

”Kommer bli sena kvällar”

Senast fredag 12 november förväntas förhandlingarna vara klara, om de inte drar ut på tiden.

– Fokuset framöver kommer bland annat vara på hur vi kopplar vetenskapen till de nationella åtaganden som presenterats, färdigställandet av regelbokens tre element och klimatfinanseringen. Det kommer vi jobba hårt med och det kommer att bli många sena kvällar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste