Studie: Barnarbete bakom ekologiskt kaffe

Social hållbarhet Ekologisk kaffeodling gör att barn skördar kaffeplantor och skyddar dem från vilda djur i stället för att gå i skolan. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

Studie: Barnarbete bakom ekologiskt kaffe
Barnarbete är vanligt bakom ekologisk kaffeodling, visar en ny studie. Foto: Tola Gemechu Ango

Forskargruppen bakom studien har undersökt pojkar och flickor i åldrarna 5 till 17 i sydvästra Etiopien, där en stor del av landets kaffeproduktion äger rum.

Då skogarna i regionen också är viktiga för bevarandet av den biologiska mångfalden är hållbarhetsarbetet en viktig del av kaffeproduktionen. Det arbetet genomförs ofta av småskaliga kaffeproducenter som är beroende av barn som arbetskraft, vilket enligt studien får negativa effekter på barnens skolgång.

– När vi kartlade omfattningen av det barnarbete som förekommer i samband med kaffeskörden fick vi en bild av hur stora konsekvenser arbetet med att bevara skogstäcket får på utbildningsnivån i området, säger Tola Gemechu Ango, forskare vid Institutionen för kulturgeografi vid Stockholms universitet och huvudförfattare till studien i en kommentar.

90 procent använder barn som arbetskraft

Resultatet från studien visar att 90 procent av de studerade hushållen, särskilt i de hushåll som lever under fattiga förhållanden, använde barn som arbetskraft i både kaffeproduktionen och för att skydda matgrödor från att bli förstörda av vilda djur. Hälften av de barn som arbetade tvingades ofta vara frånvarande från skolan.

– Resultatet visar att barnarbete är ett utbrett problem i regionen, säger Tola Gemechu Ango.

Efterlyser kopplingar mellan mål

Nu efterlyser forskarna en tydligare koppling mellan olika mål. Tola Gemechu Ango lyfter att målen för klimatarbetet och att bevara den biologiska mångfalden tydligare behöver kopplas ihop med fattigdomsbekämpning och arbetet för barn rätt till utbildning och personlig utveckling.

– Bland annat skulle riktat arbete för att stärka lokala kaffekooperativ och fackföreningar och utvecklandet av arbetsbesparande teknik för kaffeproduktion vara möjliga strategier för att harmonisera olika mål för hållbar utveckling på ett sätt som är bättre i linje med mänskliga rättigheter och barns rätt till utbildning, säger han i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.