nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I snitt har svenskarna lämnat in fyra plastförpackningar i veckan till återvinning. Schampo, ketschup, saft och glassförpackningar är några av de vanligast förekommande förpackningarna i Svenska hem.
I snitt har svenskarna lämnat in fyra plastförpackningar i veckan till återvinning. Schampo, ketschup, saft och glassförpackningar är några av de vanligast förekommande förpackningarna i Svenska hem. FOTO: Shutterstock

Stor skillnad i avfallsinsamling mellan kommuner

Sedan 2011 har insamlingen av plastförpackningar från hushåll ökat med över 28 procent, enligt statistik från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Men hur mycket vi samlar in skiljer sig markant i landet.

  • Annons 1

För sjätte året i rad ökar mängden plastförpackningar som svenska hushåll lämnar till återvinning. Om man omsätter de insamlade plastförpackningarna till några av de vanligast förekommande förpackningarna som finns i hemmen, till exempel schampo, ketchup, saft eller glass, har varje person i snitt under lämnat in fyra plastförpackningar i veckan till återvinning under 2016.

Gotland i topp

Men hur mycket vi samlar in skiljer sig rejält mellan kommunerna. När det gäller sortering av plastförpackning befinner sig exempelvis Gotland och Borgholm i det absoluta toppskiktet med över 20 kilo insamlade plastförpackningar per person för 2016. I Helsingborg och Örkeljunga samlas det in mindre än ett kilo plast per person och år.

FTI poängterar dock att kommuninvånare kan lämna sitt avfall i andra kommuner än hemkommunen i samband med exempelvis inköps- eller arbetsresor. Dessutom hämtar tömningsbilarna ibland avfall i fler än en kommun. Det kan också finnas återvinningslösningar som göra att tidningar och förpackningar inte syns i FTI:s statistik.

Mer ska sorteras

Generellt behöver fler förpackningar samlas in än vad som sker idag. Nya politiska återvinningsmål träder i kraft från 2020 och för att nå dem skulle varje person i Sverige behöva lämna ytterligare två pappersförpackningar och två plastförpackningar varje vecka till återvinning. Dessutom skulle en konservburk till per månad behöva lämnas, enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Nyfiken på hur det ser ut i din kommun? Här hittar du statistiken.

Riksgenomsnitt 2016 (kilo per materialslag och person):

Glasförpackningar 21,19

Pappersförpackningar 13,24

Plastförpackningar 6,38

Metallförpackningar 1,6

Tidningar 23,62  

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.