nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Rapporten visar även att man kan göra klimatvinster genom att byta ut en plasttyp mot annan. FOTO: Shutterstock

Stor skillnad i avfallsinsamling mellan kommuner

Sedan 2011 har insamlingen av plastförpackningar från hushåll ökat med över 28 procent, enligt statistik från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Men hur mycket vi samlar in skiljer sig markant i landet.

  • Annons 1

För sjätte året i rad ökar mängden plastförpackningar som svenska hushåll lämnar till återvinning. Om man omsätter de insamlade plastförpackningarna till några av de vanligast förekommande förpackningarna som finns i hemmen, till exempel schampo, ketchup, saft eller glass, har varje person i snitt under lämnat in fyra plastförpackningar i veckan till återvinning under 2016.

Gotland i topp

Men hur mycket vi samlar in skiljer sig rejält mellan kommunerna. När det gäller sortering av plastförpackning befinner sig exempelvis Gotland och Borgholm i det absoluta toppskiktet med över 20 kilo insamlade plastförpackningar per person för 2016. I Helsingborg och Örkeljunga samlas det in mindre än ett kilo plast per person och år.

FTI poängterar dock att kommuninvånare kan lämna sitt avfall i andra kommuner än hemkommunen i samband med exempelvis inköps- eller arbetsresor. Dessutom hämtar tömningsbilarna ibland avfall i fler än en kommun. Det kan också finnas återvinningslösningar som göra att tidningar och förpackningar inte syns i FTI:s statistik.

Mer ska sorteras

Generellt behöver fler förpackningar samlas in än vad som sker idag. Nya politiska återvinningsmål träder i kraft från 2020 och för att nå dem skulle varje person i Sverige behöva lämna ytterligare två pappersförpackningar och två plastförpackningar varje vecka till återvinning. Dessutom skulle en konservburk till per månad behöva lämnas, enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Nyfiken på hur det ser ut i din kommun? Här hittar du statistiken.

Riksgenomsnitt 2016 (kilo per materialslag och person):

Glasförpackningar 21,19

Pappersförpackningar 13,24

Plastförpackningar 6,38

Metallförpackningar 1,6

Tidningar 23,62  

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.