25 exempel på nordisk bioekonomi

Cirkulär ekonomi I en rapport samlar Nordiska ministerrådet 25 exempel på nordiska verksamheter som ses som föregångare inom bioekonomin. Flera svenska forskningskluster nämns i rapporten.

25 exempel på nordisk bioekonomi
Free Images

Bioråvara väntas få en ökad betydelse i allt fler sektorer, från bygg till drivmedel, kemi och förpackningsbranschen. En hållbart utformad bioekonomi är också en viktig pusselbit för att möta klimathotet.

I rapporten ”Nordic bioeconomy – 25 cases for a sustainable change” som har tagits fram tillsammans med Nordiska ministerrådet och den danska tankesmedjan Sustainia, analyseras 25 bioekonomifall för att utvärdera vilka effekter de har på ekonomin, miljön och samhället. Flera svenska forsknings- och utvecklingskluster nämns i rapporten, bland annat Innventia, Seafarm, SP Processrum, BioInnovation, och Paper province.

Nordisk strategi

Nordiska bioekonomipanelen arbetar för närvarande med ett förslag till en gemensam nordisk bioekonomistrategi som kommer att presenteras under året och undertecknas av de nordiska samarbetsministrarna. Rapporten är en viktig del av strategiarbetet.

– För att lyckas med bioekonomin måste vi ha modet att tänka på ett helt nytt sätt, hitta nya lösningar och möten i samarbeten som överskrider sektorer och involverar partner som vi aldrig trodde vi skulle samverka med, säger Hörður G. Kristinsson, panelens ordförande.

Nyfiken på vilka exempel som lyfts fram i boken? Här hittar du rapporten.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.