nr-logo

Tidningen för miljöproffs

skog-webb
FOTO: Free Images

25 exempel på nordisk bioekonomi

I en rapport samlar Nordiska ministerrådet 25 exempel på nordiska verksamheter som ses som föregångare inom bioekonomin. Flera svenska forskningskluster nämns i rapporten.

  • Annons 1

Bioråvara väntas få en ökad betydelse i allt fler sektorer, från bygg till drivmedel, kemi och förpackningsbranschen. En hållbart utformad bioekonomi är också en viktig pusselbit för att möta klimathotet.

I rapporten ”Nordic bioeconomy – 25 cases for a sustainable change” som har tagits fram tillsammans med Nordiska ministerrådet och den danska tankesmedjan Sustainia, analyseras 25 bioekonomifall för att utvärdera vilka effekter de har på ekonomin, miljön och samhället. Flera svenska forsknings- och utvecklingskluster nämns i rapporten, bland annat Innventia, Seafarm, SP Processrum, BioInnovation, och Paper province.

Nordisk strategi

Nordiska bioekonomipanelen arbetar för närvarande med ett förslag till en gemensam nordisk bioekonomistrategi som kommer att presenteras under året och undertecknas av de nordiska samarbetsministrarna. Rapporten är en viktig del av strategiarbetet.

– För att lyckas med bioekonomin måste vi ha modet att tänka på ett helt nytt sätt, hitta nya lösningar och möten i samarbeten som överskrider sektorer och involverar partner som vi aldrig trodde vi skulle samverka med, säger Hörður G. Kristinsson, panelens ordförande.

Nyfiken på vilka exempel som lyfts fram i boken? Här hittar du rapporten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.