Stopp för blykromater i EU efter ännu en svensk domstolsseger

Kemikalier EU-domstolen har återigen givit Sverige rätt gällande giftiga blykromater. Ämnena får inte användas i EU. Nu blir det svårare att hävda att en giftig kemikalie inte går att ersätta, även om det innebär en skillnad i kvalitet.

Stopp för blykromater i EU efter ännu en svensk domstolsseger
Blykromater, som bland annat används till vissa gula färger, får inte användas i EU. Foto: StockAdobe

Miljö & Utveckling har tidigare rapporterat om turerna i EU-domstolen när det gäller blykromater. Det hela inleddes 2016, när EU-kommissionen gav ett företag tillstånd att sälja färgpigment med blykromater för användning i EU. Den svenska regeringen överklagade beslutet, och har därefter fått rätt i en rad instanser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Sverige fick rätt mot EU-kommissionen

Nu är det alltså slutförhandlat, och regeringen har fått rätt mot EU-kommissionen.

Anne-Marie Vass. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Domen visar vilka krav som ställs för att visa att det saknas alternativ. Det visar också att ett alternativ inte behöver ge exakt de egenskaper som de farliga ämnena har, utan du kan få acceptera en annorlunda kvalitet på produkten för att byta ett farligt ämne mot ett mindre farligt, säger Anne-Marie Vass på Kemikalieinspektionen till Miljö & Utveckling.

Blykromater innehåller bland annat bly, som kan påverka nervsystemet och fertiliteten hos människan och ansamlas i miljön. Det innehåller också krom, som kan vara cancerframkallande. Pigmenten har inte använts i Sverige på över 30 år.

I vilka applikationer används blykromater idag?

– Vad jag känner till används den gula färgen på vissa flygplatser i Storbritannien, och färgerna kan användas på vissa delar på arbetsfordon om man vill ha en varningsmärkning. I övrigt så används inte de här färgerna inom EU, säger Anne-Marie Vass.

Den ansökan som stämningen ursprungligen gällde, kom från ett kanadensiskt bolag. Det var enligt Kemikalieinspektionen en bred ansökan som omfattade en rad olika användningsområden. Från vägfärg till bygghjälmar och infärgning av plastprodukter.

– Den som sökte har försökt hävda att de här färgerna är en fördel i de produkter där de använts. Vi har kunnat visa att det finns jättemycket produkter på marknaden som fungerar utmärkt med alternativa färgämnen i, säger Anne-Marie Vass.

Kan få betydelse för andra ämnen

För blykromaterna har det inte längre någon större betydelse. De är redan så gott som utfasade och det sista tillståndet går ut 2022. Företaget har inte heller sökt om förnyat tillstånd. Men domen kan ha betydelse för andra ämnen. Det blir mindre attraktivt att söka dispens för giftiga ämnen, när kraven att visa att de inte går att ersätta höjs.

– Det här visar vägen för andra som skulle kunna ha tänkt sig att ansöka. Det ska löna sig att ta fram bättre alternativ. Det ska inte vara så lätt att fortsätta med de gamla, hälso- och miljöfarliga produkterna, säger Anne-Marie Vass.

Står andra ämnen på tur, som nu kanske avstår från att söka tillstånd?

– Ja, finns gammal tillståndsansökan om mjukgörande ftalater i plast där det ännu inte finns beslut, säger Anne-Marie Vass.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.