Under förra året levererades 4 485 lägenheter med stomme av trä, enligt TMF:s statistik. Det är en ökning på 18 procent jämfört med 2019. Ökningen av bostadsbyggandet totalt var omkring 10 procent, vilket betyder att trähusen tar marknadsandelar. Gustaf Edgren, TMF, förklarar varför.
Stark ökning för flerbostadshus i trä
Klimat
Under 2020 ökade byggandet av flerbostadshus med trästomme med 18 procent. Men det finns utrymme för ännu mer trähusbyggande, menar Trä- och möbelföretagen, TMF.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Vad beror det på att fler bygger flerbostadshus i trä?
– Det beror på flera saker, förstås. Den stora frågan är den allmänna medvetenheten om vilket klimatavtryck samhällsbygget har. Där har vi sett att klimatavtrycket här och nu är betydligt bättre när man bygger i trä, även om det pågår utvecklingsarbete inom andra byggmaterial. Den medvetenheten börjar sprida sig, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.
– Sedan har den svenska industrin utvecklats de senaste åren. Kapaciteten vi ser i dag fanns inte för fem år sedan. Industrin har sett utvecklingen och vågat satsa på flerbostadshus. Vi ser också att beställarledet har tillskansat sig mycket av den kunskap som behövs för att bygga i trä.
Har du något exempel på det?
– Vi har tjatat mycket om att man måste vända sig till producenterna först. Man måste förstå att det är en lite annan tågordning än vad man kanske är van vid. Då finns det inte bara miljövinster att göra, utan även pengar att tjäna.
Ni säger att det finns potential för fler trähus – hur stor är potentialen?
– Absolut! Skulle man omvandla all tillgänglig produktion till produktion av bostäder så får man rätt stora tal. Det skulle lätt kunna motsvara 15 000 bostäder.
Vad är det som hindrar ännu större ökning av flerbostadshus i trä?
– För fem år sedan skulle jag säga att det var tveksamt om vi kunde bygga så många fler flerbostadshus i fyra våningar och uppåt som vi idag bygger. Industrin har verkligen gjort sitt. Nu vill vi gärna se att fler beställare tar sitt ansvar, lär sig mer och tar steget.
Vad står på din önskelista?
– Det finns arbete kvar med att sprida kunskapen om hur man som beställare ska agera för att ökat byggande i trä ska komma till. Det vore bra om offentliga beställare kunde ta ledarpinnen och visa vägen.
– Vi vill också se ett regelverk som inte kan tolkas så olika från en kommun från en annan. Vi pratar då om tekniska egenskapskrav, inte den estetiska utformningen. Det är precis lika mycket en fråga för flerbostadshus som för småhus. Kommunala särkrav är kostnadsdrivande, säger Gustaf Edgren.