Städerna i Danmark blir både tätare och grönare

KLIMAT Genom ett samarbete med en dansk forskargrupp har forskare från Högskolan i Gävle kunnat visa att städerna i Danmark blivit både grönare och tätare de senaste 20 åren. Något som inte enbart beror på smart stadsplanering.

Städerna i Danmark blir både tätare och grönare
Köpenhamn Foto: Adobe Stock

Enligt Karl Samuelsson, doktorand i geospatial informationsvetenskap vid Högskolan i Gävle, finns det flera studier som visar på en ökad grönska i det danska landskapet. Men nu går det också att konstatera att även städerna blivit grönare i vårt grannland.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Den övergripande trenden är att stadsområden blivit grönare, även städer och stadsdelar som förtätats kraftigt, säger han.

Forskargruppen drar slutsatsen att det till viss del handlar det om åtgärder i stadsplaneringen, där man genom åren blivit mer försiktig med att bebygga grönytor. Men till största delen beror det på klimatförändringarna, med ett varmare klimat och ökad nederbörd.

Grönskan tas inte alltid med i planeringen

Karl Samuelsson
Foto: Anna Sällberg

Karl Samuelsson påpekar att en ökad grönska på våra breddgrader inte är något som alltid tas med i beräkningen och menar att detta faktum även skulle kunna användas för att bättre hantera klimatkrisens effekter med mer ojämn väderlek, som torrperioder och perioder med väldigt kraftiga regnoväder.

– Framtidens städer skulle kunna bli mer motståndskraftiga om de drar nytta av den ökade grönskan och skapar en grönstruktur som kan klara av den här typen av extremväder, säger han.

Varenda adress i Danmark finns med

Han tror och hoppas att metoden som de har använt kan vara till hjälp även framöver. De har med hjälp av  högupplösta bilder från satelliter tittat på bostadsområden i Danmark under perioden första maj till sista augusti mellan 1995- 2016.

Förändringar i befolkningstäthet och grönska (A): Århus, (B): Köpenhamn, (C): Odense
Bild från: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/abcf7a

Forskarna har tagit med varenda adress i hela landet och undersökt hur många som bor inom en radie av tvåhundrafemtio meter runt varje adress och hur grönt området är.

Grönheten har mätts i pixlar på satellitbilder, så alltifrån privata villaträdgårdar till anlagda parker och skogsområden kommer med. Dock väger skogsområden tyngre än gräsmattor med metoden.

– Det skulle vara intressant att göra även för Sverige. Metoden ger oss väldigt stora möjligheter inför framtiden att förstå den här typen av trender i större utsträckning, säger Karl Samuelsson.

Läs rapporten här

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.