Solcellssatsning i Vietnam växer: ”Här finns ingen konkurrens”

Klimat Sedan drygt två år tillbaka hjälper skoföretaget Icebug fabrikerna i Vietnam att installera solceller på sina tak. Genom satsningen har företaget lyckats spara mer koldioxid än vad de själva släpper ut – och nu ansluter sig fler företag.

Solcellssatsning i Vietnam växer: ”Här finns ingen konkurrens”
Flera företag ansluter sig till en satsning på att installera solceller på fabrikstak i Vietnam. Foto: Pressbild.

Höga kostnader och krångliga tillståndsprocesser gör att omställningen till grön el går långsamt för många sko – och klädproducenter i Sydostasien. För att komma till rätta med problemet, och minska fossilberoendet i hela produktionsledet, har Icebug tillsammans med det tyska solcellsföretaget Bayware hjälpt tre fabriker i Vietnam att installera solceller på sina tak.

Tack vare satsningen lyckades Icebug minska utsläppen med motsvarande 5000 ton koldioxidekvavilenter per år i de tre fabrikerna. Det är mer än de 4000 ton koldioxidekvavilenter som deras egen produktion i Vietnam orsakar.

Uppmanade fler att ”hoppa på tåget”

För att påverka i större skala uppmanade företaget i mars andra sko – och klädföretag med produktion i Vietnam att ”hoppa på tåget”, vilket Miljö & Utveckling rapporterade om. Nu, tre månader senare, verkar uppmaningen ha fått spridning. Tre internationella varumärken ansluter sig till satsningen, även kallat Solros-programmet, och fler är på gång.

–Vi har gjort mycket för att minska vårt klimatavtryck men detta är helt klart det enklaste och mest direkta hittills. När vi såg hur effektivt det skulle bli att hjälpa fabrikerna ställa om visste vi att detta var något vi måste dela med oss av till andra, säger David Ekelund, vd på Icebug i en kommentar.

”Här finns ingen konkurrens”

De tre företag som redan meddelat att de är med på banan är outdoors-företagen Aku, Garmont och Mammut som alla tillverkar sina produkter i samma fabrik.

–Så fort vi fick höra talas om Solros-programmet bestämde vi oss för att gå med. Det är ett perfekt exempel på hur branschen tillsammans kan ta viktiga steg och minska utsläppen genom konkreta åtgärder, säger Akus ägare Paolo Bordin i en kommentar.

Davide Calcagnotto, operativ chef på Garmonts, håller med och understryker möjligheten att skala upp programmet ytterligare.

–Här finns ingen konkurrens. Tillsammans med andra märken har vi ett gemensamt budskap och ju fler vi blir, desto effektivare blir lösningen.

Även Icebugs vd David Ekelund välkomnar att ännu fler företag ansluter sig.  

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.