Svenskt skoföretag hjälper fabriker i Vietnam med solel – vill få med fler på tåget

Klimat Höga kostnader och krångliga tillståndsprocesser gör att omställningen till grön el går långsamt för många sko – och klädproducenter i Sydostasien. Sedan två år tillbaka hjälper skoföretaget Icebug därför fabrikerna i Vietnam att installera solceller på taken. Nu uppmanar företagets vd, David Eklund, fler bolag att ”hoppa på tåget”.

Svenskt skoföretag hjälper fabriker i Vietnam med solel – vill få med fler på tåget
Icebugs vd David Ekelund vill att fler bolag följer med på deras satsning i Vietnam. Foto: Pressbild.

Arbetet sker genom ett pilotprojekt som Icebug genomför tillsammans med det tyska solcellsföretaget Bayware, med syftet att minska fossilberoendet i hela produktionsledet.

Och efter två år har projektet visat sig vara framgångsrikt. De tre fabriker där tillverkningen sker kan enligt Icebug minska utsläppen med motsvarande 5 000 ton koldioxidekvivalenter per år tack vare de installerade solcellerna.

Nu är ambitionen att inspirera fler sko – och klädföretag som har produktion i Vietnam att gå i samma fotspår.

– Klimatkrisen är akut och vi måste alla minska våra utsläpp snabbt. Vi är ett litet företag, men om vi kan inspirera större bolag att kopiera oss och dra nytta av allt det arbete vi har lagt ner i det här kan vi göra verklig skillnad. Därför delar vi med oss av den här mycket effektiva modellen, säger Icebugs vd David Ekelund i en kommentar.

Omställningen till grön el går långsamt

Vietnam står för en betydande del av de globala utsläppen i sko – och klädindustrin, vilket huvudsakligen är orsakat av efterfrågan från resten av världen. Dessutom kommer omkring 70 procent av elen i landets elnät kommer från fossila källor.

Samtidigt går omställningen till grön el långsamt, till följd av dyra tekniska system och krångliga tillståndsprocesser för installation av solceller.

”Vi uppmanar alla i branschen att ta ansvar”

En viktig del i pilotprojektet har därför varit att göra övergången till solenergi effektiv och gynnsam för fabriksägarna. Modellen bygger på att fabrikerna åtar att köpa den el som produceras på taket under 15 år. Därefter står Bayware för finansiering, installation samt garanterar leverans av el under kontraktstiden.

– Omställning till solenergi innebär inte att vi löser klimatkrisen, men det är en extremt snabb och kostnadseffektiv metod att minska våra utsläpp markant. Vi uppmanar alla i branschen att ta ansvar och utnyttja den här chansen. Vi har precis lagt 15 månader på att hitta det bästa sättet så det är bara att hoppa på tåget, säger David Ekelund.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.