På jakt efter den hållbara toaletten

Avloppsrening Växtnäring, energi och dricksvatten. Varje år spolar vi ner resurser värda miljoner kronor rakt ner i toaletten. Projektet Future Toilet Fashion är nu på jakt efter hållbara sanitetslösningar.

Med dagens vattenburna avloppssystem är det stora värden som går förlorade. Enligt vissa beräkningar är enbart växtnäringen i avloppsvattnet i Sverige värd mer än 600 miljoner kronor varje år. Dessutom förbrukas litervis med rent dricksvatten.

JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik, driver Future Toilet Fashion, ett projekt som vill skapa nytänkande på det sanitära området. Visionen är ett sanitärt system där man kombinerar vattensnålhet med teknik som gör det möjligt att ta vara på näringen och energin.

Redan idag finns flera typer av sådana tekniklösningar på marknaden. Det finns också exempel på bostadsområden och stadsdelar där man i större skala satsat på alternativa lösningar.

– Vissa av försöken har helt klart varit mindre lyckade och vi ska bland annat analysera varför teknikerna haft svårt att slå igenom. Men vi ska framförallt försöka hitta de drivkrafter och den stimulans som behövs för att vi ska få fram nya innovationer, säger David Eveborn, projektledare för Future Toilet Fashion.

Han ser dessutom stora möjligheter för svenska teknikföretag att exportera såväl teknik och kompetens.

– I ett globalt perspektiv finns ett enormt behov av hållbara sanitetslösningar. Vi är övertygade om att det finns alternativ till de vattenburna systemen som ger mervärden för användarna och samtidigt frigör både vatten och näringsresurser, och jag tvivlar inte på att sådana lösningar skulle ha en enorm attraktion på världsmarknaden.

Om projektet

Future Toilet Fashion genomförs i samarbete med Urban Water och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och finansieras av Energimyndigheten.

Läs mer om projektet här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.