Orkla samarbetar med Rena Hav som omvandlar avfall från Orklas fabrik till biogas och hetvatten, som används som fossilfri värme i Orklas produktion.
Så skapar Orkla en cirkulär affärsmodell
cirkulär ekonomi
Norska Orkla ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 60 procent till 2025. Nu skapar Orklas anläggning i Kungshamn en cirkulär affärsmodell med sitt avfall tillsammans med Rena Hav.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Det gör att Orkla minskar användningen av gasol med 75 procent, vilket ger en låg fossil energidrift (89 procent).
– Ska vi lyckas ställa om i den takt som krävs måste vi arbeta smart. Lokalt samarbete är ett effektivt sätt att göra global skillnad, säger Agneta Påander, hållbarhetsdirektör på Orkla Foods Sverige.
Cirkulär affärsmodell med avfall
Genom ett cirkulärt flöde skickas avfall från Orklas produktion av sill och kaviar, i form av processavloppsvatten och slam, genom en hygieniserings- och rötprocess och omvandlas till biogas och hetvatten i Rena Havs biogasanläggning.
Gasen och hetvattnet går sedan tillbaka in i Orklas anläggning och blir till fossilfri ånga och värme för både tillagningsprocessen, rening och värme av fastigheterna. Dessutom blir restprodukten från avfallet till ett kravmärkt gödsel som används på gårdar lokalt i länet.
– Biogasen bildas genom processavloppsvattnet och pumpas in i en reaktor med syrefri miljö. I reaktorn sker en biologisk nedbrytningsprocess, där det bildas biogas, en blandning av gaserna metan och CO2, säger Helén Knutsson, kommunikationschef på Orkla Sverige och fortsätter:
– Den primära uppvärmningskällan för reaktorn är den egna biologiska processen, men vid kalla utomhustemperaturer kan ytterligare uppvärmning krävas för att hålla processen igång. Denna värme kommer från kylvatten från biogasanläggningens elgenerator, så biogas är uppvärmningskällan. Biogasen leds till Orklas panna, där den förbränns och bildar ånga.
Vad gör Orkla med avfallet innan processen är i drift?
– Den cirkulära processen med att röta fiskavfall och omvandla det till biogas som sedan förbränns och bildar ånga i Orklas anläggning är redan igång. Tidigare har Orklas lakar och produktionsslam, cirka 7 000 ton per år, använts till biogasproduktion i Halland, menar Helén Knutsson.
Orkla använder elektricitet, biogas och propan till verksamheten i Kungshamn. Biogas och propan används till att producera ånga, som används i deras produktionsprocesser.
Varför har ni inte gjort detta tidigare?
– Denna typen av omställning är nödvändig och kräver stora investeringar att få till. Vi strävar efter att alla våra anläggningar ska vara fossilfria till 2030 med eller utan stöd. I det här fallet är det mycket tack vare stöd från Klimatklivet som vi lyckats ställa om i den takten vi nu kunnat göra, vilket är mycket tidigare än vad vi annars själva förmått göra, avslutar Helén Knutsson.