Så har SÖS minskat matsvinnet med 70 procent

Matsvinn Södersjukhuset i Stockholm har minskat matsvinnet med 70 procent. Ett helt nytt arbetssätt som erbjuder större flexibilitet för patienten gör att mycket mindre mat numera hamnar i soptunnan.

Så har SÖS minskat matsvinnet med 70 procent
SÖS har ett eget kök som lagar mat enligt en fast meny med tolv olika rätter. Foto: Håkan Lundholm

För tre år sedan gick Södersjukhuset över till ett helt nytt måltidssystem. På den tiden köpte de in färdiglagad mat från en annan verksamhet som levererade maten i kantiner. Maten serverades därefter till patienterna på avdelningarna under vissa bestämda tider.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Matsvinnet var dock ett problem. Bland annat var det svårt att beräkna rätt antal portioner och mycket mat hamnade därför i soporna.

Flexibelt system minskade matsvinnet

Med det nya systemet tillagas all mat på plats. Men förändringen är större än så.

– Det är ett flexibelt måtidssystem som innebär en större valfrihet för patienten, både när det gäller vilken mat de vill äta, men också när i tid de vill ha sin mat, berättar Håkan Lundholm, chef för måltidsservice på Södersjukhuset.

Fast meny med flera rätter

Istället för de klassiska kantinerna serverar köket numera måltider enligt en fast meny med tolv olika rätter. De färdiga rätterna tillagas i sjukhusets nya kök, kyls ned och portionsförpackas med en gas som gör att de får en lång hållbarhet.

Ute på avdelningarna förvaras matlådorna i kylskåp och en måltidsvärd värmer och serverar maten efter patienternas beställningar. Och om en anhörig vill köpa mat så går det också att ordna.

– Ibland är det lättare att äta om man har sällskap. Det här systemet gör det möjligt för anhöriga att äta tillsammans med patienten, förklarar Håkan Lundholm.

Mat serveras när som helst

Patienterna kan med andra ord själv välja den rätt de är sugen på och få en nyvärmd måltid serverad i princip när som helst på dygnet. Om aptiten inte är så stor så finns det förutom huvudrätten även några enklare smårätter att välja på. Förutom flexibiliteten innebär det nya systemet ett lyft för själva måltiden.

– Vi har fått väldigt bra feedback från patienterna, berättar Håkan Lundholm.

Mindre mat slängs och mindre svinn i köket

Men den stora vinsten är förstås matsvinnet som minskat med hela 70 procent. Det beror till stor del på att svinnet vid själva serveringen inte längre är ett problem, men det blir även mindre mat kvar på tallrikarna.

Den fasta menyn innebär dessutom att köket kan planera beställningar av råvaror och beräkna tillagningen av antal portioner på ett mer träffsäkert sätt. Det gör att svinnet i köket numera är minimalt.

Minskat svinn ger möjligheter

Det nya arbetssättet innebär att SÖS numera har egen personal som lagar maten och en av förutsättningarna inför omställningen var att kostnaden för måltiderna inte fick bli dyrare. Men när svinnet minskar kan man istället lägga resurserna där de gör nytta – att tillaga mat av hög kvalitet.

– Det är skrämmande hur mycket mat som hamnade i soporna. När man tänker på hela kedjan, från odlingen till tallriken, så är det ju ett enormt resursslöseri, konstaterar Håkan Lundholm.

Artikeln har tidigare publicerats i nyhetsbrevet Kvalitetsvård.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.