Rolls-Royce första elbil på väg

Klimat Rolls-Royce kommer att släppa sin första elbil 2023. Och 2030 är det slut med fossilmotorer – då ska varumärket erbjuda 100 procent elbilar. Men det mesta kring satsningen är fortfarande hemligt.

Rolls-Royce första elbil på väg
Rolls-Royce första elbil, Spectre. Foto: Rolls_Royce Motor Cars

Rolls-Royce första elbil är på väg, även bokstavligt talat. Modellen, som heter Spectre, ska visserligen inte lanseras förrän sent år 2023. Men före dess ska den provköras sammanlagt 2,5 miljoner kilometer och det ska ske över hela världen. Allt för att försäkra sig om att bilen håller måttet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Rolls-Royce första elbil viktig satsning

Och Rolls-Royce spar inte på krutet när det gäller att förklara betydelsen av satsningen, som tycks komma i sista stund.

– Idag är den mest betydelsefulla dagen i Rolls-Royce Motor Cars historia, sedan 4 maj 1904. Då möttes våra grundare Charles Rolls och Sir Henry Royce för första gången och kom överens om att de skulle skapa ”den bästa bilen i världen”, säger företagets vd Torsten Müller-Ötvös i ett pressmeddelande.

Elbilen ingen nyhet

Redan när herrarna Rolls och Royce slog sig samman var elbilen en av flera tänkbara tekniska lösningar. Eldrivna vagnar hade konstruerats under 1800-talet i flera olika länder och i Stockholm kördes nära 15 mil på en enda laddning redan år 1900. Charles Rolls var förtjust i elbilarna, men menade att det saknades nödvändig infrastruktur.

– Elbilen är fullständigt ljudlös och ren. Den varken luktar eller vibrerar och kommer att bli väldigt användbar när det finns laddstationer. Men i dagsläget förväntar jag mig inte att de kommer att bli särskilt användbara, det kommer att dröja många år, sade han.

Har testat eldrivlinor tidigare

117 år efter företagets födelse år 1906 är det alltså dags att påbörja filbyte och satsa på eldrift. Företaget har redan testat eldrivlinor i två tidiga varianter på modellen Phantom, som tagits fram för att kunna användas både för förbränningsmotorer och ”helt andra drivlinor” som företaget skriver i sitt pressmeddelande.

Valet av namn (Spectre) är i stort sett den enda detalj som Rolls-Royce avslöjar i sitt pressmeddelande. Men företaget skriver dock att testbilar kommer att rulla över hela världen.

– Ni kommer att kunna se de här testbilarna på vägen, runt om i världen. Håll utkik efter dem, provkörningen kommer att ske helt öppet, säger Torsten Müller-Ötvös.

Ägs av BMW

Rolls-Royce ägs av BMW Group, som har tidigare har meddelat att klimatutsläppen ska minska med 40 procent på livscykelbasis till år 2030.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.