Rekordminskning för utsläpp från EU:s elsektor

energi Förra året slog minskningen av klimatutsläpp från EU:s elsektor rekord. Utsläppen blev 12 procent lägre än föregående år. Men allt är inte positivt i rapporten från tyska Agora Energiewende.

Rekordminskning för utsläpp från EU:s elsektor
Foto: Pixabay.

Under 2019 släppte elsektorn inom EU ut tolv procent mindre koldioxid än under föregående år, enligt den tyska klimatorganisationen Agora Energiewende. Det är en snabbare minskning än under något tidigare år. Det handlar om 120 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Utsläppen av koldioxid minskar snabbare än vad man räknat med inom ETS, det europeiska systemet för handel med utsläppsrätter, konstaterar Christoph Podewils, kommunikationschef hos Agora Energiewende.

Kolkollaps inom elsektorn

Förklaringen är det som organisationen kallar en kollaps för kolet, i alla fall inom elsektorn, där andelen minskade med 24 procent inom EU. Tyskland, Holland, Storbritannien, Italien och Polen stod för den största delen av minskningen.

Organisationens förklaring till kolkollapsen är att kostnaden för utsläpp ökat till 25 euro per ton, ungefär 260 kronor. Med det blev kolkraften dyrare än kärnkraft och förnybar el.

– Det här är väldigt positiv utveckling och visar att ett tillräckligt högt pris på utsläppen leder åt rätt hål, säger Christoph Podewils.

Förnybart 34,6 procent

Den stora ökningen stod det förnybara för och motsvarar nu 34,6 procent av EUs elproduktion. Användningen av naturgas för elgenerering ökade också, med 12 procent. Kärnkraften minskade något.

Men framgången har ett pris.

– Vid första anblick verkar det positivt. Men om minskningen leder till lägre priser på utsläpp kanske de gamla kolkraftverken tas i bruk igen. Ett lägsta pris på utsläppsrätter borde övervägas, menar Christoph Podewils.

Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell ekonomi på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, har läst rapporten. Han börjar med att säga att det är glädjande att utsläppen minskat inom elsektorn. Men:

– Nu gäller det att följa upp det här framförallt vad gäller olja och naturgas. En utmaning är att 75 procent av den totala energiförbrukningen inom EU är fossil, säger Staffan Laestadius.

Underlag från brittisk organisation

Underlaget till rapporten har samlats in av den brittiska ideella organisationen Sandbag som liksom Agora Energiewende kallar sig en tankesmedja med inriktning på klimat.

Agora Energiewende grundades år 2012 av Stiftung Mercator och European Climate Foundation som också finansierar arbetet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.