PLAST ÄR BÅDE praktisk och kostnadseffektiv, vilket gör den både användbar och problematisk. Den låga kostnaden har lett till ökad produktion och nedskräpning, medan plastens tålighet gör att den inte bryts ner i naturen, vilket skadar både djur och miljö. Många företag fokuserar nu på återvinning, hållbara alternativ och att minska plastanvändningen för att motverka dessa problem.
Plastbantning: Här är storföretagens bästa tips
Plast Att maximera plastens fördelar och minimera dess nackdelar är en prioritet i Sverige, EU och globalt. Många företag har gjort det till en central strategi att minska och fasa ut onödig plast. Fyra företag från olika branscher delar med sig av sina bästa tips och strategier.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
VOLVO CARS HAR som mål att använda 25 procent återvunnen plast och biobaserade material i sina nya bilar till 2025. Företaget siktar på att nå 35 procent återvunnet material till 2030 och strävar efter att bli ett helt cirkulärt företag till 2040. Sandra Tostar, teknisk ledare för hållbara plaster på Volvo Cars, säger till Miljö & Utveckling att det viktigaste är att inte försöka lösa alla problem på en gång.
– Börja med ett litet projekt och lär dig under processen. När det är klart, gå vidare till nästa så är bollen i rullning, säger hon.
Volvo Cars nya Volvo EX90 innehåller 15 procent återvunnen och biobaserad plast, medan EX30 har 17 procent.
– Det är den högsta siffran någonsin för en Volvobil. Detta kan jämföras med 4 procent, som var vårt genomsnitt 2018.
UNDER 2019 SATTES nästan 1,3 miljoner ton plastråvara på den svenska marknaden, vilket motsvarar drygt 120 kg plast per person och år. Plastens varierande egenskaper gör att den har många användningsområden, och att byta ut plasten mot andra material är ibland svårt av både ekonomiska och tekniska skäl.
– Vi utvärderar kontinuerligt nya material på marknaden för att bedöma deras lämplighet för bilar. En utmaning är att plasten ofta fyller ett specifikt funktionellt behov, vilket kan göra det svårt att minska plastanvändningen utan att påverka funktionen. Vi använder viktbesparande tekniker, som att införa luftbubblor i vissa paneler för att minska godstjockleken och därmed mängden material, utan att påverka funktion eller säkerhet, säger Sandra Tostar.
LIVSMEDELSKEDJAN LIDL ARBETAR också med att plastbanta. Anneli Bylund, hållbarhetschef på Lidl, uppger att de sedan basåret 2017 har minskat plastanvändningen i relation till deras nettovaruvärde med 44 procent.
– Ett konkret exempel på vår minskning av plastanvändning är omställningen av våra dryckesflaskor. År 2019 bestod 14 av våra dryckesflaskor av 50 procent återvunnen plast, medan motsvarande siffra för 2024 är 38 flaskor. Plastbantning omfattar även att minska plastanvändningen i vår verksamhet. Ett exempel på detta är att vi mellan 2019 och 2023 minskade användningen av sträckfilm i emballage med 35 procent, säger hon.
Anneli Bylund säger att lagstiftning är ett viktigt incitament som driver både företaget och branschen framåt.
– PPWR, en förordning som syftar till att minska och förebygga mängden förpackningsavfall i EU, är ett exempel på en åtgärd som kommer att innebära stora förändringar för vår bransch och påverka vad kunderna senare lägger i sina korgar, säger hon.
ANNELI BYLUNDS SYN på lagstiftningen får också stöd från Ann Freudenthal, hållbarhetschef på kaffemaskinsleverantören Beans in Cup.
– Generellt fungerar lagstiftning och reglering som ett verktyg för att driva förändring och påskynda övergången till hållbara alternativ. Även om vi som mellanhand inte omfattas av producentansvaret i förpackningsdirektivet, gäller förstås avfallsförordningen (SFS) för oss. Vi säkerställer därför att sortering av avfallsfraktioner finns både internt i lunchrum, showroom och på lager, säger hon.
Ann Freudenthal berättar vidare att de nu helt använder återvunnen och återvinningsbar plast och att de har bytt ut vissa plastprodukter mot wellpapp där det är möjligt, eftersom wellpapp är mer hållbart.
– Papp och wellpapp tillverkas av träfibrer, som är en förnybar resurs. Dessa material har också en högre återvinningsgrad jämfört med plast, vars återvinning är mer komplex och resulterar i kvalitetsförlust, säger hon.
ANNA STRINDBERG, Sustainability & Compliance Manager på Clas Ohlson, rekommenderar mindre företag som vill plastbanta att först skaffa sig en djupare förståelse för materialen de använder. Hon påpekar också att plasten inte alltid är boven i dramat.
– Det kan vara viktigare att säkerställa hållbar plastanvändning än att enbart fokusera på att minska plasten. För oss är det viktigt att hitta en balans i plastfrågan genom hela kedjan – att vi väljer produkter med lång livslängd och tillgång till reservdelar, att vi använder återvunnen plast när det är möjligt, och att vi säkerställer att plasten i förpackningarna är återvinningsbar, säger Anna Strindberg.
En annan stor utmaning är återvinningen. Hon säger att hela plaståtervinningssystemet måste omstruktureras för att bli effektivt.
– EU Green Deal visar hur resurser borde ha hanterats från början, men det är svårt att införa dessa ideal nu på grund av brister i det befintliga systemet. Vårt motto är ”rätt plast på rätt plats,” vilket syftar till en hållbar och ansvarsfull användning av plast. Detta synsätt harmonierar med Naturvårdsverkets fokus, som har lagt mer vikt vid teknik, processer och möjligheter snarare än att kritisera plastanvändning i stort, säger Anna Stindberg.
FÖR CLAS OHLSON, liksom för många andra företag, sker den största delen av plastbantningen på förpackningssidan.
– Ett viktigt arbete sker även på våra inköpskontor där vi analyserar våra toppsäljande produkter för att hitta sätt att spara både material och kostnader, eftersom dessa ofta går hand i hand. Vid utveckling av nya produkter är detta särskilt viktigt. Tidigare hade exempelvis våra LED-lampor plastfönster i förpackningarna för att visa produkten, men idag används öppna fönster i stället. Dessutom byter vi nu alla glasögonförpackningar från plast till papper, säger hon.
Att engagera medarbetarna i plastbantningen är en framgångsfaktor som alla företag betonar. Volvo Cars erbjuder generella hållbarhetskurser för alla anställda och riktade kurser för dem som arbetar specifikt med området, inklusive ämnen som hållbara plaster, återvinning, produktdesign och cirkulär ekonomi, för att öka kunskap och medvetenhet.
ÄVEN LIDL HAR en hållbarhetssatsning som involverar alla anställda, från huvudkontor till lager och butik.
– På lagret finns också en utbildning om hur man återvinner material på bästa sätt, säger Anneli Bylund.
Clas Ohlson har ett hållbarhetsambassadörsprogram med utbildningar inom strategi, förpackningar och produktnyheter. Beans in Cup erbjuder också interna hållbarhetsutbildningar där medarbetarna lär sig hur de kan bidra till ett mer hållbart företag.

Storföretagens 11 tips till företag som vill plastbanta
- KARTLÄGG PLASTANVÄNDNINGEN. Förstå vilken typ av plast som används, dess funktion och påverkan. Detta hjälper dig att fatta välgrundade beslut som gör skillnad.
- BÖRJA LITET. Påbörja med ett mindre projekt och lär dig längs vägen för att gradvis bygga upp din plastbantning.
- ERBJUD ALTERNATIVA MATERIAL. Byt ut plastförpackningar mot mer hållbara alternativ och ersätt engångsartiklar av plast.
- SAMARBETA MED LEVERANTÖRER. Arbeta med leverantörer för att hitta och implementera mer hållbara lösningar.
- INFÖR ÅTERANVÄNDBARA LÖSNINGAR. Använd återanvändbara transportlådor och andra återanvändbara produkter där det är möjligt.
- ENGAGERA MEDARBETARE. Uppmuntra medarbetare genom utbildning och incitament för att främja plastbantning.
- MINSKA OCH OPTIMERA PRODUKTFÖRPACKNINGAR. Eliminera onödig plast och optimera förpackningarnas design för att minska plastanvändningen.
- MÖJLIGGÖR ÅTERVINNING OCH AVFALLSHANTERING. Säkerställ effektiva system för återvinning och hantering av plastavfall.
- KOMMUNICERA OCH UTBILDA KUNDER OCH PARTNERS. Informera och utbilda kunder och affärspartners om plastbantning och hållbara val.
- INFÖR PLASTFRIA POLICIES. Implementera riktlinjer och policyer för att minska plastanvändningen i hela verksamheten.
- UTVÄRDERA OCH FÖRBÄTTRA KONTINUERLIGT. Regelbundet granska och förbättra plastbantningsstrategier för att säkerställa att de är effektiva.
KÄLLA: VOLVO CARS, CLAS OHLSON, BEANS IN CUP, LIDL.