Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Plast blir risk i finansportföljen

Klimat Forskare vid Lunds universitet och IVL har identifierat plasttillverkare som en finansiell risk. Det gäller i alla fall för dem som inte har någon plan för en fossilfri framtid.

Plast blir risk i finansportföljen
Viss engångsplast förbjuds enligt ett EU-direktiv. Nu ska det implementeras i svensk lagstiftning.

När kraven på klimatanpassning ökar, så ökar risken för problem hos plasttillverkare som idag använder 99 procent fossil råvara. Därmed utgör de en finansiell risk, enligt en rapport från Lunds universitet och IVL Miljöinstitutet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?
Fredric Bauer.

– Vi ser ju att det investeras väldigt mycket i fossilbaserad plasttillverkning. På sikt är det ohållbart. Investeringarna blir en finansiell risk när den fossilbaserade råvaran inte är tillgänglig till den kostnad som gäller idag, eller om råvaran ens förblir tillgänglig, säger Fredric Bauer, medförfattare som forskar på avdelningen för miljö och energisystem, vid tekniska fakulteten på Lunds universitet.

Lagen skärps

Bakgrunden till att plast kan identifieras som en riskabel investering är bland annat skärpta lagkrav. Mycket handlar om vad som händer inom EU, plastdirektivet till exempel. Det begränsas  till förbud mot sugrör av plast som bara är tänkta att användas en gång, men framöver väntas fler krav.

– Dessutom ser vi att EU:s ekodesigndirektiv kan ändras. Förutom att ställa krav på energieffektivitet, flaggas det för att direktivet kan utvidgas och även användas för material, som då ska vara återvinningsbara till exempel. Vi ser att det mesta pekar på starkare styrmedel för cirkulär resursflöden, säger Fredric Bauer.

Ställ frågor

Rapporten, Plastics and Sustainable Investments, rekommenderar därför kapitalförvaltare att ställa frågor om hur plast tillverkas och designas. De rekommenderas också att ställa frågor om plast i produkter. Förpackningar är det största användningsområdet. Men även biltillverkare och byggföretag använder stora mängder plast.

Rapporten innehåller också beskrivningar av hur plasten kan ersättas. De företag som utgör den största risken, är de som inte har någon strategi för en fossilfri framtid.

– Vi riktar den här rapporten till fondförvaltare och den typen av aktörer, och i andra hand till kreditsidan som banker till exempel. Det handlar om hur de som verkar inom finansiell sektor ska förstå vad som händer, antingen som delägare när de köper bolag, eller när de ger krediter till företag som tillverkar eller använder mycket plast.

Hållbar finansiering

Antagandet utgår från att utvecklingen kommer att gå i riktning mot att säkerställa att målen i Parisavtalet nås.

– Vi ser att det finns en väldigt stark rörelse mot gröna finanser. EU lanserade till exempel sin plan för hållbar finansiering förra året.

Att just plast studerats närmare, beror på att den är en av de mest fossilberoende industrierna.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.