Oväntad politisk duo dissar uppföljningskrav vid upphandling

Politik I en enkät svarar samtliga riksdagspartier på frågan om det behövs lagkrav på uppföljning av hållbarhetskrav vid offentlig upphandling. Bara två partier säger nej till lagstiftning, och det är en oväntad kombination.

Oväntad politisk duo dissar uppföljningskrav vid upphandling
Riksdagspartierna har svarat på en enkät om offentlig upphandling och hållbarhetskrav. Foto: StockAdobe

I en enkät till samtliga riksdagspartier har nätverket ModUpp2030 ställt frågor om hållbarhet vid offentlig upphandling. Sex av åtta partier anser att upphandling ska bidra till ett hållbart samhälle och att de kommer att driva denna fråga under nästa mandatperiod. Sverigedemokraterna svarar nej, och liberalerna har inte svarat alls på enkäten.

ModUpp2030 är ett nätverk som består av sju oberoende tredjepartscertifieringar, däribland Fairtrade Sverige.

Hewan Temesghen. FOTO: Fairtrade.

– Det är glädjande att riksdagspartierna ser offentlig upphandling som ett viktigt verktyg för att nå de globala hållbarhetsmålen. Det handlar om inköp för drygt 800 miljarder kronor årligen som kan bidra till en hållbar utveckling – och det är viktigt att landets upphandlande organisationer får ett tydligt budskap från riksdagspartierna, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, i ett uttalande.

Fyra partier anser att lagkrav behövs

Fakta

Dessa ingår i ModUpp2030

Bra Miljöval

Fairtrade Sverige

Krav

Miljömärkning Sverige (Svanen och EU Ecolabel)

MSC

TCO Certified

Det är centern, kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet som anser att lagkrav behövs för att uppföljningen ska bli av. Moderaterna tvekar och svarar ”kanske” på frågan.

Men från sverigedemokraterna och socialdemokraterna blir svaret att inget sådant lagkrav behövs. Socialdemokraterna skriver så här: ”VI delar bilden av vikten av uppföljning. Det kan dock finnas andra mer effektiva sätt att stärka uppföljningen än att ändra i LOU”. Sverigedemokraterna svarar ”Krav ska enligt LOU följas upp varför ytterligare förtydligande avseende just hållbarhetskrav inte är prioritet”.

Majoriteten vill driva frågor om upphandling och hållbarhet

Enligt enkäten kommer också sex av sju partier att driva frågan om att offentlig upphandling ska bidra till en hållbar samhällsutveckling under nästa mandatperiod. Alla partier svarar ja eller kanske på en fråga om att statliga myndigheter borde få inskrivet i sina regleringsbrev att de ska arbeta med hållbar upphandling.

Nätverket ModUpp2030 består av sex aktörer som alla arbetar med tredjepartscertifiering inom hållbarhet. De är förstås intresserade av vad partierna tycker om just tredjepartscertifiering. Enligt undersökningen är det fyra partier (C, KD, MP och V) som tycker att den svenska upphandlingsstrategin borde innehålla skrivningar om tredjepartscertifieringar.

Alla svaren hittar du här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.