Nytt verktyg underlättar valet av trädplanteringsprojekt

Klimat Nyhetssajten Mongabay har utvecklat ett nytt verktyg för att öka transparensen kring trädplanteringsprojekt. Totalt finns information om 350 olika projekt och syftet är att göra det lättare för investerare att hitta rätt projekt.

Nytt verktyg underlättar valet av trädplanteringsprojekt
Nytt verktyg hjälper dig välja rätt trädplanteringsprojekt.

Under tre månader har nyhetsplattformen Mongabay, som bland annat skriver om miljöforskning, jobbat med att skapa en databas över trädplanteringsprojekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Mongabay har inte tittat på kvaliteten av projekten utan istället sammanställt vilken offentlig information som finns tillgänglig om projekten.

Resultatet visar vilken information som offentliggörs

Totalt har information från 350 projekt i 80 länder undersökts utifrån kriterier från den så kallade Gold standard. Informationen har sedan sammanställts i en databas med sökfunktion.

Den som sedan vill investera i ett trädplanteringsprojekt kan utifrån de olika kriterierna göra en sökning och hitta projekt som passar ens egna intressen.

Resultatet av sökningen visar huruvida aktörerna bakom projekten offentliggör den information som experter anser är viktiga för att nå framgång i projekten.

Verktyget ska öka transparensen

Syftet med hela databasen är att göra valet av trädplanteringsprojekt mer transparent för investerare.

Mongabay skriver själva på sin hemsida att under skapandet av databasen upptäckte de att det generellt saknas information och transparens om de olika projekten.

Hälften angav inte antalet planterade träd

Under sin undersökningen hittade Mongabay flera brister. Bland annat kunde de se att det i nästan hälften av alla projekt inte specificerades hur många träd som hade planterats. Dessutom framgick inte heller storleken på flera av projekten.

Två tredjedelar av aktörerna förklarade heller inte hur de följde upp själva planteringen eller hur många träd som överlevde planteringen.

Missat att uppdatera

När Mongabay frågade några av aktörerna bakom projekten varför informationen saknades var svaret att sidan inte hade uppdaterats med ny information.

Här kan du själva testa verktyget.

Vill du läsa mer om projekten och de olika kriterierna kan du göra det här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.