Den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn, ”Fler gör mer”, har nu uppdaterats och presenterats av Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket. I den nya versionen, som bygger på handlingsplanen från 2018, betonas bland annat vikten av ökad samverkan och mer omfattande mätningar för att Sverige ska kunna nå målen om minskat matsvinn.
Ny handlingsplan mot matsvinn – här är tipsen för att stoppa det
Matsvinn Matsvinnet är en global utmaning som kostar både pengar och miljö. Nu uppdateras den nationella handlingsplanen ”Fler gör mer”. Här är tipsen som gör att du kan minska matsvinnet i din organisation.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Det är viktigt att alla aktörer tar ansvar för att minska matsvinnet i sin del av kedjan. De har själva störst kunskap om vilka åtgärder som är möjliga och mest effektiva. Handlingsplanen kan vara ett stöd i det arbetet, säger Livsmedelsverkets matsvinnsexpert Karin Fritz, i en kommentar.
Handlingsplanen fokuserar i huvudsak på åtgärder som myndigheterna kan driva, men lyfter samtidigt att livsmedelsindustri, grossister och dagligvaruhandel måste ta fram egna åtgärder. Alla delar av kedjan har ett ansvar för att minimera matsvinnet – ett problem som inte bara leder till klimat- och miljöpåverkan, utan också till ekonomiska förluster.
Bland de viktigaste framgångsfaktorerna nämns regelbundna mätningar, som enligt flera aktörer är ett grundkrav för att kunna prioritera rätt åtgärder. Andra förslag för att skynda på utvecklingen är att förenkla språket i materialet och koppla arbetet närmare ekonomi och lönsamhet.
– Dialog och samverkan är viktiga framgångsfaktorer och vi vet att fler måste göra mer om vi ska lyckas minska matsvinnet i den takt som krävs. Vi är tacksamma för alla som bidragit med kunskap och värdefulla synpunkter, säger Karin Fritz.
Myndigheterna lyfter i handlingsplanen fram tio prioriterade åtgärder, från tydlig kommunikation kring matsvinn till uppföljning av regler, datummärkning och potentiella exportmöjligheter.
Handlingsplanen är även Sveriges program för förebyggande av livsmedelsavfall enligt EU:s avfallsdirektiv. I och med att EU diskuterar bindande mål kan planen komma att behöva revideras igen.
– Vi kan förvänta oss att beslut om bindande mål kommer att öka behovet av åtgärder i alla led. Och för att kunna prioritera rätt åtgärder i respektive led behövs kunskap om vad de tidigare genomförda åtgärderna har haft för effekt, säger Anita Lundström, handläggare på Naturvårdsverket.
Den uppdaterade handlingsplanen är en del i regeringens uppdrag för minskat matsvinn och har tagits fram i dialog med branschorganisationer, deras medlemmar samt genom myndigheternas utvärdering i februari 2024.
10 tips – så stoppar du matsvinnet
Med inspiration av den nya handlingsplanen har Miljö & Utveckling tagit fram en praktisk inriktad tipslista med råd för att minska matsvinnet i organisationen.
- Mät allt svinn – ”Det som mäts är det som syns”
Börja med att göra regelbundna mätningar av vad som kastas, hur mycket, och varför. Det kan vara så enkelt som att väga eller logga varje kassation, alternativt anlita digitala verktyg eller tredjepartsleverantörer för mer automatiserad datainsamling. När du vet var och när svinnet uppstår blir det lättare att sätta in riktade åtgärder. - Sätt tydliga mål och följ upp
Ta fram konkreta, tidsatta mål för minskat matsvinn i din verksamhet. Knyt gärna an till de nationella etappmålen eller ert eget hållbarhetsarbete. Följ upp resultaten kontinuerligt och rapportera dem internt – det signalerar att frågan är prioriterad. - Inventera orsakerna – från gård till gaffel
Skapa rutiner för att identifiera grundorsakerna till att livsmedel inte kommer till nytta. Är det kvalitetsspecifikationer, prognosfel i beställningar, brister i lagerhantering eller otydlig information till konsument? När ni vet var svinnet sker och varför, kan ni agera rätt. - Förbättra prognoser, inköp och logistik
Effektivare planering av inköp och produktion minskar risken att sitta på överskott. Se över rutinerna för lagerhållning, beställning och transport. Samverka gärna med leverantörer, logistiker och försäljningsledet för att finjustera volymer, hålla rätt temperatur och planera leveranserna smartare. - Utgå från resurshierarkin
Handlingsplanen betonar vikten av att i första hand förebygga matsvinn. Om överskott ändå uppstår, hitta vägar att omfördela eller donera mat som är säker och ätbar. Nästa steg är att se om biprodukter kan användas till nya livsmedel eller foder. Först när detta inte är möjligt kommer energiåtervinning (t.ex. biogas). - Ta hjälp av nudging och smart design
Underlätta för personal och gäster (i restaurang, personalmatsal eller konferenser) att ta lagom portioner. Små, enkla beteendepåverkande lösningar – till exempel mindre tallrikar eller tydliga skyltar kring hållbar förvaring – kan få stor effekt på hur mycket mat som slängs i slutänden. - Informera och inspirera konsumenter och medarbetare
Myndigheter och livsmedelsaktörer behöver arbeta för att öka kunskapen om datummärkning och förvaringsrutiner. Var tydlig i butiker, matsalar och på förpackningarna kring hur konsumenten ska hantera och bedöma livsmedlets kvalitet. Tveka inte att kommunicera tips i era interna kanaler om till exempel restrecept eller vikten av att ”rädda” mat före bäst före-datum. - Samverka längs hela värdekedjan
Engagera leverantörer, transportörer, grossister och slutkunder i gemensamma lösningar, så att inte en åtgärd förskjuter svinnet till en annan aktör. Nationella initiativ som den frivilliga branschöverenskommelsen Sams visar att samarbete kan ge skalbar nytta. Ta också kontakt med kommuner eller ideella organisationer för donation av säkra överskottsvaror. - Prioritera innovation och forskning
Ny teknik, nya metoder för kylkedjor och förlängd hållbarhet, samt nya sätt att ta vara på restprodukter kan göra skillnad. Håll dig uppdaterad om projekt och forskningsinitiativ, till exempel kring förpackningsutveckling, bioteknik eller digitala analysverktyg för att förutse konsumtionsmönster. - Håll arbetet levande – lär av resultat och revidera
Att minska matsvinn är en löpande process. Följ upp, utvärdera och justera ert arbete när omvärldsfaktorer som regler, priser eller tekniska möjligheter förändras. Lyckade resultat bör spridas internt och externt för att motivera fortsatt engagemang.