Regeringen vill reformera avfallslagstiftningen för att öka materialåtervinningen och stärka den cirkulära ekonomin. I en promemoria föreslås bland annat ett tydligare producentansvar, nya regler för avfallssortering och ett förändrat tillsynsansvar. Målet är att minska avfallet, förbättra kvaliteten på återvunnet material och effektivisera insamlingen. Men remissinstanserna är långt ifrån eniga om att förslagen räcker för att uppnå målen.
Genomgång: Regeringens avfallsförslag – så tycker remissinstanserna
Cirkulär ekonomi Regeringen vill reformera avfallslagstiftningen för att öka materialåtervinningen och stärka den cirkulära ekonomin. Nu har remissinstanserna fått säga sitt.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Även om regeringens förslag får både stöd och kritik, finns en röd tråd i remissvaren. Nämligen behovet av tydligare ansvarsfördelning och bättre ekonomiska incitament. Flera aktörer betonar vikten av kvalitetssäkring i återvinningen och menar att farliga ämnen i avfall måste hanteras tydligare. Dessutom efterlyser många mer fokus på nedskräpning och bättre insatser för att öka allmänhetens engagemang.
Naturvårdsverket är positivt till många delar av förslaget men påpekar att det saknar en samlad analys av hur de olika åtgärderna bidrar till att uppfylla klimat- och miljömålen. De efterlyser tydligare åtgärder för att förebygga avfall och hantera felsortering vid källan. Dessutom anser de att avfallsproducentens ansvar bör omfatta allt avfall från detaljhandeln, inte bara livsmedelsavfall.
Stiftelsen Håll Sverige Rent anser att promemorian inte tillräckligt adresserar nedskräpning. De menar att fler förebyggande åtgärder och en tydligare ansvarsfördelning mellan myndigheter behövs. Organisationen är också kritisk till förslaget att slopa kravet på kommunala avfallsplaner, eftersom de anser att dessa är viktiga för att driva lokalt hållbarhetsarbete.
I många remissvar från kommuner finns en oro över ökade kostnader. Borås kommun är en av flera remissinstanser som uttrycker oro över ekonomiska konsekvenser av förslaget. De menar att kommunerna kan drabbas av ökade kostnader om de tvingas ta över ansvaret för vissa avfallsflöden. Dessutom vill de att avståndskrav för fastighetsnära insamling anpassas bättre till verkliga förhållanden, exempelvis genom att följa Boverkets riktlinjer.
Länsstyrelserna däremot är kritiska till förslaget att länsstyrelserna ska ta över all tillsyn av avfallstransporter, handlare och mäklare. Länsstyrelsen i Stockholm menar till exempel att kommunerna har bättre lokal kännedom och att ett centraliserat ansvar riskerar att göra tillsynen ineffektiv. Dessutom varnar de för att finansieringen av tillsynen är otillräcklig.
Kemikalieinspektionen varnar för att promemorian saknar en analys av farliga ämnen i avfall och Konsumentverket lyfter fram vikten av att hushållen upplever att deras sorteringsarbete gör skillnad. Myndigheten anser också att sorteringsreglerna måste vara enkla och pedagogiska för att få genomslag hos allmänheten.
För regeringen återstår nu att välja om och hur de justerar lagförslaget utifrån remissinstansernas synpunkter.