EU-lag mot greenwashing tar ytterligare steg mot att bli verklighet

KOMMUNIKATION I kölvattnet av långvariga klagomål från konsumentorganisationer har EU-institutionerna nyligen antagit en omfattande lag som inför ett strikt förbud mot vilseledande och svårförståeliga hållbarhetspåståenden.

EU-lag mot greenwashing tar ytterligare steg mot att bli verklighet
Foto: Adobe stock.

I mars 2022 föreslog Europeiska kommissionen en lag för att stärka konsumenterna, som nu, efter avslutade förhandlingar mellan EU-länderna och parlamentet, kommer att förbjuda övergripande miljöpåståenden som ”klimatneutral” eller ”eko”.

På tisdagen kom EU-parlamentet och ministerrådet överens om reglerna som ska stoppa vilseledande reklam. Enligt överenskommelsen ska det till exempel inte längre vara tillåtet att basera påståenden på klimatkompensation, något som många företag ofta gör i dag när de kallar produkter och tjänster klimatneutrala eller hävdar att de har en minskad miljöpåverkan.

– Vi har uppnått en utmärkt överenskommelse för konsumenterna. Det finns ingen koldioxidneutral ost, plastflaskor, flygresor eller bankkonton. Påståenden om koldioxidneutralitet är grönmålning, helt enkelt, säger Biljana Borzan, ledamot i EU-parlamentet, som ledde förhandlingarna på parlamentets vägnar, i en kommentar.

Henrik Juhlin, vd på Zero Mission, tror att förslaget kommer att ändra hur vi ser på klimatkompensering.

– Klimatkompensation kommer att bli mindre ”sexigt” där företag sätter en klisterlapp som hävdar nettonoll på sina produkter. Sannolikt kommer vi inte längre se förpackningar med texten ”den här förpackningen är klimatneutral”. Däremot kommer vi nog att se mer kommunikation av klimatkompensationen i årsredovisningar och liknande där man har mer utrymme att förklara sina påståenden, sade Henrik Juhlin i en tidigare intervju med Miljö & Utveckling om lagförslaget.

Lagen, som fortfarande kräver slutligt godkännande från EU-länder och parlamentets församling kommer att träda i kraft från 2026. Detta eftersom EU-länderna kommer att ges två års tid att anta ändringarna.

– Vi rensar upp kaoset av miljöpåståenden, som nu kommer att behöva styrkas, och påståenden baserade på utsläppskompensation kommer att förbjudas, säger Biljana Borzan.

Frekventa flygresenärer kan snart också märka förändringar i flygbolagens bokningssystem, där billiga erbjudanden om koldioxidkompensation inte längre kommer att tillåtas säljas som ’klimatneutrala’ flygresor.

– EU sänder en kraftfull signal till den frivilliga koldioxidmarknaden: eran av kompensation är över, säger Gilles Dufrasne, ansvarig för politik vid Carbon Market Watch.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.