Minskad biologisk mångfald oroar en av tre svenskar

Biologisk mångfald Antalet svenskar som oroar sig över minskad biologisk mångfald har fördubblats i år i jämförelse med förra året. Många oroar sig även för klimatet. Samtidigt är fler svenskar villiga att ändra sina levnadsvanor. Det visar en ny undersökning av Världsnaturfonden WWF.

Minskad biologisk mångfald oroar en av tre svenskar
Många svenskar oroar sig för förlust av biologisk mångfald. Foto: StockAdobe

Sex av tio svenskar oroar sig för klimatförändringar och den globala uppvärmningen minst en gång i veckan. Stormar och annat extremväder, liksom smältande glaciärer och havsisar är de effekter av klimatförändringar som oroar svenskarna mest. Det finns även en oro för att djur kommer utrotas på grund av klimatförändringar. Enligt Världsnaturfonden WWF:s undersökning gäller detta en tredjedel av svenskarna.

Pandemin påverkar våra levnadssätt

Den ökade oron kan kopplas till pandemin, menar Peter Westman, tillförordnad generalsekreterare på WWF.

– I år det tydligt att covid-19 satt sina spår och fler ser samband mellan klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och pandemier. Allt fler är också villiga att ändra sina vanor, till exempel att äta mindre kött, flyga och shoppa mindre nytt för att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

Drygt hälften av svenskarna har under det senaste året ändrat sina resvanor för att minska klimatpåverkan. En av tre väljer till exempel att gå eller cykla framför att ta bilen. Trenden att äta mindre kött håller även i sig. Sedan förra året har andelen personer som begränsat sin köttkonsumtion eller inte äter kött alls, dubblerats från 11 till 21 procent.

Vill att politikerna ska göra mer

Hälften av svenskarna har även minskat konsumtionen av nya varor det senaste året för att minska sin klimatpåverkan. Samtidigt tycker fler personer att politikerna ska göra mer, till exempel när det gäller att främja tågresor inom Europa.

Ola Hansén, Världsnaturfonden.
Foto: WWF.

– Nu, under Supermiljöåret, ska många viktiga politiska beslut tas. Vår undersökning visar att svenskarna vill att våra politiker ska agera kraftfullt mot klimat- och artkrisen. De kan påverka besluten både på global och EU-nivå. I Sverige har mycket bra miljö- och klimatpolitik genomförts. Men mycket återstår, exempelvis när det gäller transporter, säger Ola Hansén, senior klimatexpert på WWF i en kommentar.

Undersökningen omfattar drygt 2000 personer och är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av WWF.

 

 

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.