Miljö saknas i strategiska beslut

Endast ett fåtal av världens största banker tar med klimatriskerna i sina strategiska beslut. Det visar en undersökning bland 40 av de största jättarna, genomförd av Ceres Investor Coalition.

Enligt rapporten börjar faktiskt allt fler av bankerna ta ställning till de risker och möjligheter som klimatförändringarna för med sig. De sätter interna mål på exempelvis utsläpp av växthusgas, och finansierar projekt inom cleantech-branschen. Men bara en handfull av bankerna har börjat integrera klimatriskerna i sin kärnverksamhet. Miljö är ingen stor fråga när man fattar strategiska beslut.

Företagen bedömdes på en skala mellan 1- 100. De högsta poängen fick europabaserade HSBC Holdings med 70 poäng, följt av ABN AMBRO med 66 poäng. Fler än hälften av de 40 bankerna som rangordnas i rapporten hamnade under 50 poängs sträcket. Jumboplaceringarna togs hem av Bank of China med fyra poäng, Frankling Resources med en poäng och Bear Stearns med noll poäng.

– Allt fler banker förstår att klimatförändringarna har betydelse för affärerna, men hittills har de bara börjat skrapa på toppen av isberget, konstaterar Mindy S. Lubber, vd för Ceres Investor Coalition.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.