Miljö och utvecklings 20-års jubileum

Miljö och utvecklings 20-års jubileum

Miljö & Utvecklings 20-årsjubileum blev succé

Nordreporterns tidning Miljö & Utveckling firade i veckan sitt 20-årsjubileum. Firandet anordnades på Clarion Hotel i Stockholm och inleddes med att flera tunga namn fick debattera på temat ”Miljöarbete – en lyx för goda tider?” under ledning av moderator Magnus Enell.

I debattpanelen fanns fem kunniga personer, däribland Lars-Erik Liljelund, generaldirektör för statsrådsberedningen med särskilt ansvar för klimatfrågor och en av nyckelpersonerna inför de kommande klimatförhandlingarna i Köpenhamn senare i år. Han uppmanade näringslivet att uppvakta politiker och visa att man verkligen vill ta steget mot en bättre miljö.

Ofta när utredningar görs tas näringslivet in först på slutet. Att låta dem vara med tidigare i processen skulle kunna skjutsa på utvecklingen, särskilt inför Köpenhamnsavtalet, sade han.

Även Ebba Lindsö, vd för konsultföretaget Respect och tidigare vd för Svenskt näringsliv, höll med om att företagen har en central roll att spela i arbetet för att minska klimatpåverkan.

– Det är viktigt att plocka fram positiva förebilder som satsat, för att öka drivkraften för fler företag, påpekade hon.

Finanskrisen var också ett hett ämne för dagen. Sasja Beslik, före detta chef för ansvarsfulla placeringar på Banco och nyligen tillsatt Nordenansvarig för hållbara investeringar på Nordea, kallade finanskrisen för en ansvarskris och förespråkade mer långsiktighet samt subventioner för att främja investeringar i grön teknik.

Ska vi lyckas med förändring måste vi ha en dialog mellan regering, näringsliv och finanssektor. Bankerna måste sluta ge lån till föråldrad teknik, säger han.

Tillförordnad chefredaktör Anna Nyström höll dessutom en kort presentation av Nordreportern och tidningen och konstaterade att Miljö & Utveckling sedan starten varit en stark miljötidning.

äs mer om debatten på www.miljo-utveckling.com där vi inom kort lägger upp en särskild sida om jubileumet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.