Avfallsmängderna i EU ökar – men långsammare än ekonomin

Avfall Avfallsmängderna inom EU ökar fortsatt – men inte i samma takt som ekonomin. Det visar en ny rapport från Europeiska miljöbyrån. Trots vissa framsteg varnar IVL Svenska Miljöinstitutet för att frivilliga åtgärder inte räcker för att vända utvecklingen.

Avfallsmängderna i EU ökar – men långsammare än ekonomin
Foto: Adobe Stock

Avfallsmängderna inom EU fortsätter att öka, men inte i samma takt som den ekonomiska tillväxten. Det visar en ny rapport från Europeiska miljöbyrån (EEA), där IVL Svenska Miljöinstitutet medverkat. Rapporten analyserar hur väl EU:s medlemsländer lyckas frikoppla avfallsgenerering från tillväxt – ett viktigt steg mot en cirkulär ekonomi.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Bakom rapporten står Europeiska miljöbyråns nätverk Eionet, där IVL ingår som en av partnerorganisationerna. Även om det syns tecken på en viss frikoppling är utvecklingen ojämn, och många av de åtgärder som vidtas är otillräckliga.

– Vi ser att det är möjligt att frikoppla avfallsgenerering från tillväxt, men att det inte sker i tillräckligt stor utsträckning eller tillräckligt snabbt. Frivilliga åtgärder räcker inte för att minska avfallet i EU. Det krävs mer effektiva styrmedel för att skapa en verklig förändring, säger Åsa Stenmarck, expert på hållbar produktion och konsumtion på IVL, i ett pressmeddelande.

Klimatpolitik snarare än förebyggande

Enligt rapporten är det framför allt klimatpolitik och pandemieffekter som lett till minskningar i vissa avfallsflöden – inte förebyggande arbete. Minskad avfallsförbränning hänger framför allt ihop med minskat bruk av fossila bränslen, och tillverknings- samt tjänstesektorer har gjort störst framsteg.

Men insatserna är i stor utsträckning fortfarande frivilliga. Över 80 procent av åtgärderna bygger på frivilliga initiativ, medan bara sex procent utgörs av ekonomiska styrmedel som till exempel sänkt moms på reparationer.

– Vi ser ett stort behov av att effektivisera det förebyggande arbetet. Ett exempel är att förebyggande åtgärder måste prioriteras högre och att åtgärder som redan nu fungerar måste skalas upp och replikeras i större utsträckning, säger Åsa Stenmarck.

I samband med EEA-rapporten har IVL även publicerat en separat rapport om matsvinn, som visar att medlemsländerna saknar både samordning och tillräcklig datainsamling. Det försvårar möjligheterna att nå målen i EU:s livsmedelsstrategi.

Åsa Stenmarck betonar att visioner inte räcker:

– Det är dags att gå från visioner till handling. Vi ser att det finns bra initiativ och lösningar, men det behövs en uppväxling och att åtgärderna integreras i en större omfattning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.