Så ignorerar myndigheterna kravet på miljöbilar – hela listan

TRANSPORT Svenska myndigheter ska endast köpa, leasa och hyra miljöbilar. Trots det uppfyller knappt hälften av deras fordon dagens miljökrav. Här är hela listan.

Så ignorerar myndigheterna kravet på miljöbilar – hela listan
Foto: Adobe stock.

I förordningen ”Miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar (2020:486)” framgår att en myndighets nyinköpta eller nyleasade personbilar och lätta lastbilar ska vara miljöbilar. Men i Transportstyrelsens senaste kontroll om de statliga myndigheternas bilar följer miljö- och trafiksäkerhetskraven visar det sig att reglerna i hög grad ignoreras.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Under det granskade året 2022 förvärvade svenska myndigheter sammanlagt 449 personbilar och 113 lätta lastbilar genom köp och leasing. Endast 63 procent av personbilarna klassificerades som miljöbilar, medan andelen för lätta lastbilar var sex procent.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.