Krönika: Alla behöver en grejansvarig

Hållbarhet Kan en grejansvarig leda till en trivsammare miljö och mindre konsumtion? Högst troligt tror Miljö & Utvecklings krönikör Marilouise Berg.

Krönika: Alla behöver en grejansvarig
Marilouise Berg.

Estetiskt hållbart – att tåla tidens tand och inte nötas ut av ögat. I en tid då världen gungar och de mörka molnen hopar sig känns det viktigare än någonsin att få vara i miljöer som inger en känsla av trygghet och skönhet. Men hur kan vi skapa den känslan och behålla den över tid? Hur kan vi undvika att ständigt vilja uppdatera och förändra? Är det genom att tillsätta en grejansvarig?

Titeln är inte klockren, men tänk om vi på våra arbetsplatser har en person som är estetiskt kunnig och vet vilka former och färger vi inte tröttnar på. Någon som säkerställer att inköp sker med stor långsiktighet och som har en gedigen kunskap om funktion, material, kvalitet och möjlighet till renovering.

Grejansvarig för register över inventarier, deras placering och ser till att allt kommer till användning. Det är hen som ordnar så att justeringar och anpassningar görs så grejerna inte slits i onödan och som säkerställer att allt vårdas, tvättas, renoveras och till slut återvinns på rätt sätt. Kan det leda till en trivsammare miljö och mindre konsumtion? Högst troligt.

Grejansvarig hade ropat stopp

Har du testat att sitta på en föreläsning i en cool, innovativ lokal där konferensstolarna bytts ut mot en ruskigt obekväm, rätvinklig trappa i plywood? Grejansvarig hade ropat stopp så snart ritningen av den hade hamnat på bordet. När arbetslaget kommit fram vill fräscha till personalrummet så lämnas önskemålen till grejansvarig och ingen annan behöver lägga tid på att shoppa loss i det stora varuhuset.

Hemma är jag självutnämnd grejansvarig, men jag försöker hålla det på en rimlig nivå. Någon skulle möjligen beskriva mitt grejansvar som på gränsen till orimligt och vid enstaka tillfällen använda sig av det föråldrade uttrycket ”in absurdum”. När inköp behöver genomföras gör jag allt för att säkerställa att det blir rätt från början och utgår helst från det vi redan har. Jag slipar och vårdar. Lämnar in arvegods på lagning och njuter av att grejerna får ett långt liv.

Det ska ha perfekt funktion och vara estetiskt hållbart

Tyvärr är mina färdigheter med både skruvdragare och överhandsfräs begränsade så vår hantverkare känner mig väl. Han vet att det han bygger förväntas hålla en livstid, minst. Han är också bekant med ovanliga uppdrag. ”Mia, bara så att vi är överens. Du vill att jag bygger en tvättkorg av underredet till den här gamla skrivbordsstolen och en trådback som skadades i transporten och som företaget inte vill ha tillbaka?” Han skulle aldrig börja måla utan att visa mig färgburkens miljömärkningar och har suttit och skissat i vårt kök i timmar. För när allt är på plats då ska inget skava. Det ska ha perfekt funktion och vara estetiskt hållbart.

Och förresten, om någon ifrågasätter ditt idoga arbete med minskad konsumtion och mumlar något om ”in absurdum”, så ifrågasätt det. Mig veterligen är vi inte ens i närheten av en ansvarsfull hantering av jordens resurser, men kanske kan en grejansvarig vara ett steg på vägen dit.

– Marilouise Berg, Adda

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste