Köttjakt minskar fröspridning

Forskare vid Lunds universitet har undersökt hur jakt på apor påverkar regnskogen. Resultaten visar att färre apor innebär försämrad fröspridning och en utarming av regnskogen.

Köttjakt minskar fröspridning
Morguefile

Det är inte bara trädfällning och skövling som innebär ett hot mot regnskogen. Försämrad biologisk mångfald kan vara minst lika förödande. Forskare vid Lunds universitet har undersökt hur regnskog i Nigeria påverkas av lokalbefolkningens jakt på apor.

– Jakten har en dramatisk effekt på skogens sammansättning och struktur, liksom avverkning men utan att man hugger några träd, säger Ola Olsson, forskare på biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Det är apornas funktion som fröspridare som är viktig för skogens sammansättning. I och med att aporna äter en stor mängd varierade frukter och bär sprids fruktträdens frön över skogen. Färre apor innebär sämre fröspridning och att vindspridda växter kan ta över vegetationen. Effekten kan bli färre fruktträd och fler lianer och buskar, vilket är negativt för både aporna och lokalbefolkningen.

– Många av de träd som är fröspridda av apor är även värdefulla för människor eftersom folk i närheten av skogarna samlar mycket frukter och nötter, säger Ola Olsson.

Han efterlyser bättre skydd för naturreservat och nationalparker samt bättre information och utbildning till befolkningen i byarna. Men orsaken till jakten är komplex. Köttet utgör en billig och tillgänglig proteinkälla för fattiga människor, men också en källa till kontanter om man lyckas sälja bytet till städerna där befolkningen gärna betalar bra för apkött.

– Alla våra studieområden är i skyddade områden, men skyddet är otillräckligt, säger Ola Olsson.

Tillsammans med sin nigerianska forskarkollega Edu Effioms har Ola Olsson publicerat forskningsresultaten i tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.