nr-logo

Tidningen för miljöproffs

”Koldioxid bör lagras i marken”

Regeringen ser fortfarande marklagring av koldioxid som en reservplan, medan många forskare och företag anser att nedgrävning är motorvägen mot ett bättre klimat.

  • Annons 1

Den parlamentariska Miljömålsberedningen presenterade i veckan sina förslag för en klimatpolitisk agenda. Alternativet att gräva ned koldioxid fanns då med, men omnämndes inte som ett huvudspår: ”För att nå målet får även avskiljning och lagring av koldioxid av fossilt ursprung, där rimliga alternativ saknas, räknas som en åtgärd”, stod det i rapporten.

I fredags lanserade den gröna tankesmedjan Fores en rapport om avskiljning och lagring av koldioxid, en teknik som kallas CCS, Carbon capture and storage, vid ett seminarium i Stockholm. I förordet konstaterar Fores vd, Mattias Goldman, att av de scenarier som målas upp av FN:s klimatpanel, IPCC, är det nästan bara med CCS som världen klarar tvågradersmålet för världens uppvärmning. ”Skärpningen av målet på klimatmötet i Paris förstärker den bilden; vi behöver storskaligt, på många håll i världen och relativt snart börja fånga upp, avskilja och lagra koldioxid. Det gäller både från den kvarvarande fossila produktionen, och vid förbränningen av förnybara råvaror… ” skriver han.

Både IPCC och den svenska Energimyndigheten utgår ifrån att koldioxidavskiljning i första hand skulle vara aktuellt för anläggningar som släpper ut minst 100 000 ton koldioxid per år. Exempel på sådana är kraftverk, järn- och stålverk, cementfabriker och raffinaderier. Men för att sätta igång sådan verksamhet behövs både politikers och allmänhetens stöd.

Vid seminariet pekade Energimyndighetens generaldirektör, Erik Brandsma, på vikten av folklig förankring.

– Om samhället inte accepterar att vi pumpar koldioxid tillbaka in i marken, då kan man glömma den här lösningen. Om man inte tar in aspekten med samhällets bemötande, då riskerar man att satsa pengar på fel häst.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.