”Koldioxid bör lagras i marken”

Klimat Regeringen ser fortfarande marklagring av koldioxid som en reservplan, medan många forskare och företag anser att nedgrävning är motorvägen mot ett bättre klimat.

Den parlamentariska Miljömålsberedningen presenterade i veckan sina förslag för en klimatpolitisk agenda. Alternativet att gräva ned koldioxid fanns då med, men omnämndes inte som ett huvudspår: ”För att nå målet får även avskiljning och lagring av koldioxid av fossilt ursprung, där rimliga alternativ saknas, räknas som en åtgärd”, stod det i rapporten.

I fredags lanserade den gröna tankesmedjan Fores en rapport om avskiljning och lagring av koldioxid, en teknik som kallas CCS, Carbon capture and storage, vid ett seminarium i Stockholm. I förordet konstaterar Fores vd, Mattias Goldman, att av de scenarier som målas upp av FN:s klimatpanel, IPCC, är det nästan bara med CCS som världen klarar tvågradersmålet för världens uppvärmning. ”Skärpningen av målet på klimatmötet i Paris förstärker den bilden; vi behöver storskaligt, på många håll i världen och relativt snart börja fånga upp, avskilja och lagra koldioxid. Det gäller både från den kvarvarande fossila produktionen, och vid förbränningen av förnybara råvaror… ” skriver han.

Både IPCC och den svenska Energimyndigheten utgår ifrån att koldioxidavskiljning i första hand skulle vara aktuellt för anläggningar som släpper ut minst 100 000 ton koldioxid per år. Exempel på sådana är kraftverk, järn- och stålverk, cementfabriker och raffinaderier. Men för att sätta igång sådan verksamhet behövs både politikers och allmänhetens stöd.

Vid seminariet pekade Energimyndighetens generaldirektör, Erik Brandsma, på vikten av folklig förankring.

– Om samhället inte accepterar att vi pumpar koldioxid tillbaka in i marken, då kan man glömma den här lösningen. Om man inte tar in aspekten med samhällets bemötande, då riskerar man att satsa pengar på fel häst.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.