nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Forskare har testat hur klimatförändringar påverkar musslors hälsa när giftiga alger och skadliga mikroorganismer ökar i havet.
Forskare har testat hur klimatförändringar påverkar musslors hälsa när giftiga alger och skadliga mikroorganismer ökar i havet. FOTO: Shutterstock

Klimatförändringar ger mer giftalger och bakterier

Det finns växande bevis för att klimatförändringar kan öka mängden giftiga alger och skadliga bakterier, som påverkar både musslors och människors hälsa. Det visar ny forskning.

  • Annons 1

I en vetenskaplig studie av havsvatten i slutna ekosystem, mesokosmer, har forskarna testat hur klimatförändringar påverkar musslors hälsa när giftiga alger och skadliga marina mikroorganismer ökar i havet. Studien har genomförts av forskare vid Göteborgs universitet i samarbete med indiska forskare i Sydindien, och presenteras i en ny studie i tidskriften, Nature Scientific Reports.

Växande livsmedel

Musslor är viktig föda i fattiga, kustnära samhällen i södra Indien, men också ett snabbt växande livsmedel för medelinkomsttagare i Indien, som varit utomlands och ätit europeisk mat.

Lite oväntat påverkas inte musslornas hälsa nämnvärt av de fysiska klimatförändringarna direkt.

Indirekt påverkan

– Men ökad temperatur och regnmängd kommer att medföra en skiktad vattenmassa, vilket gynnar giftiga alger och bakterier på bekostnad av andra snälla mikroplankton, som musslor normalt äter. Det ger alltså en indirekt verkan av klimatförändringarna på musslornas hälsa, säger Anna Godhe, professor vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

Resultaten av studien kan få betydande konsekvenser för fiskars och skaldjurs säkerhet, inte bara i tropiska vatten utan även i svenska vatten där vi får utbrott av giftiga musslor som fått i sig bakterier och giftiga alger ganska ofta.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kan bli tuffare regler kring ekologisk kompensation

Verksamhetsutövare måste ta ett större ansvar för sin miljöpåverkan. I ett betänkande om ekologisk kompensation föreslås nu en rad förslag som bland annat handlar om att utveckla lagstiftningen på området.

Global manifestation för klimatet

På lördag väntas 1000-tals människor marschera runt om i Sverige, med målsättningen att lyfta klimatfrågan på samhällsagendan.
–Manifestationen är en del i en global protest mot bland annat Trumpadministrationens nedmontering av klimatarbetet, säger Torbjörn Vennström, en av arrangörerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4