Så avslöjar de utsläppens ursprung

Forskning Forskare har upptäckt en metod som kan ursprungsbestämma sotpartiklar i ett specifikt område.
– Att kunna bestämma vad som gett upphov till utsläpp och varifrån de kommer ökar våra möjligheter att fatta rätt politiska beslut, säger professor Örjan Gustafsson vid Stockholms universitet.

Så avslöjar de utsläppens ursprung
Chaoliu Li

Studien har genomförts av ett svenskt-kinesiskt team som undersökt de svarta sotpartiklar som står för en stor del av avsmältningen av glaciärerna i Himalaya-Tibet. Sot bildas vid ofullständig förbränning och är ett omfattande miljöproblem. Störst konsekvenser för det regionala klimatet får sotutsläpp i områden med helvit bakgrund, det vill säga där marken är snötäckt, som på glaciärer och i Arktis.

Den metod forskarna använt bygger på kol-14-datering av sotpartiklarna. Det mesta sotet i södra Himalaya härstammar från norra Indien. Fingeravtrycket av kol-14 i norra Tibet stämmer överens med kinesiska utsläpp, medan sothalterna i det inre av området främst kommer från lokala utsläpp från förbränning av jakavföring som hushållsbränsle.

—Nu kan forskarvärlden ge ett mycket bättre underlag till politikerna om vilka de effektivaste miljöåtgärderna är för att minska utsläppen, säger professor Örjan Gustafsson, vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi och ansvarig svensk forskningsledare för arbetet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.