nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ett svenskt-kinesiskt team har undersökt de svarta sotpartiklar som står för en stor del av avsmältningen på bland annat Zhadang-glaciären på tibetanska högplatån. FOTO: Chaoliu Li

Så avslöjar de utsläppens ursprung

Forskare har upptäckt en metod som kan ursprungsbestämma sotpartiklar i ett specifikt område.
– Att kunna bestämma vad som gett upphov till utsläpp och varifrån de kommer ökar våra möjligheter att fatta rätt politiska beslut, säger professor Örjan Gustafsson vid Stockholms universitet.

  • Annons 1

Studien har genomförts av ett svenskt-kinesiskt team som undersökt de svarta sotpartiklar som står för en stor del av avsmältningen av glaciärerna i Himalaya-Tibet. Sot bildas vid ofullständig förbränning och är ett omfattande miljöproblem. Störst konsekvenser för det regionala klimatet får sotutsläpp i områden med helvit bakgrund, det vill säga där marken är snötäckt, som på glaciärer och i Arktis.

Den metod forskarna använt bygger på kol-14-datering av sotpartiklarna. Det mesta sotet i södra Himalaya härstammar från norra Indien. Fingeravtrycket av kol-14 i norra Tibet stämmer överens med kinesiska utsläpp, medan sothalterna i det inre av området främst kommer från lokala utsläpp från förbränning av jakavföring som hushållsbränsle.

—Nu kan forskarvärlden ge ett mycket bättre underlag till politikerna om vilka de effektivaste miljöåtgärderna är för att minska utsläppen, säger professor Örjan Gustafsson, vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi och ansvarig svensk forskningsledare för arbetet.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4