nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Shutterstock

Bättre klimatprognoser med hjälp av matematik

Djurarter som dör ut och mer giftalger i vattnet är förväntade effekter av den globala uppvärmningen. Med hjälp av enkla matematiska modeller kan forskare nu förutsäga konsekvenserna av klimatförändringar.

  • Annons 1

Det är den polska forskaren Wojciech Uszko, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, som undersökt hur rovdjurs ätbeteende, miljöns temperatur och gödningseffekter påverkar samspelet mellan rovdjur och bytesdjur.

Bara en liten ökning av temperaturen eller i tillgången på ett näringsämne kan störa jämvikten mellan rovdjur och deras bytesdjur – från en stabil samexistens till vilda svängningar i antal eller till och med utrotning av rovdjuret.

Matematiska modeller

– Uppvärmningseffekter kan vara mycket varierande och ofta krångliga. Att identifiera några kritiska processer och införliva dem i matematiska modeller kan hjälpa ekologer att korrekt beskriva och prognosticera effekterna av miljöförändringar på näringsvävar, säger Wojciech Uszko.

Tisdagen den 20 September försvarar han sin doktorsavhandling med titeln ”Effekter av temperatur och näringsanrikning på födobeteende och stabilitet i konsument- och resurspopulationer” vid Umeå universitet.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.