nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Shutterstock

Bättre klimatprognoser med hjälp av matematik

Djurarter som dör ut och mer giftalger i vattnet är förväntade effekter av den globala uppvärmningen. Med hjälp av enkla matematiska modeller kan forskare nu förutsäga konsekvenserna av klimatförändringar.

  • Annons 1

Det är den polska forskaren Wojciech Uszko, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, som undersökt hur rovdjurs ätbeteende, miljöns temperatur och gödningseffekter påverkar samspelet mellan rovdjur och bytesdjur.

Bara en liten ökning av temperaturen eller i tillgången på ett näringsämne kan störa jämvikten mellan rovdjur och deras bytesdjur – från en stabil samexistens till vilda svängningar i antal eller till och med utrotning av rovdjuret.

Matematiska modeller

– Uppvärmningseffekter kan vara mycket varierande och ofta krångliga. Att identifiera några kritiska processer och införliva dem i matematiska modeller kan hjälpa ekologer att korrekt beskriva och prognosticera effekterna av miljöförändringar på näringsvävar, säger Wojciech Uszko.

Tisdagen den 20 September försvarar han sin doktorsavhandling med titeln ”Effekter av temperatur och näringsanrikning på födobeteende och stabilitet i konsument- och resurspopulationer” vid Umeå universitet.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.