Så ska Malmö bygga mer hållbart: ”Koldioxid är den nya valutan”

Klimat Byggsektorn i Malmö ska bli klimatneutral till 2030 – det är målet för klimatinitiativet LFM30. Genom samarbeten mellan stora byggbolag och nya krav på hållbara material hoppas man pressa ner utsläppen, även när det innebär högre kostnader.

Så ska Malmö bygga mer hållbart: ”Koldioxid är den nya valutan”
Embla Winge. Foto: Press

LFM30 står för Lokal Färdplan Malmö 2030 och är ett klimatinitiativ som vill göra bygg- och anläggningssektorn i Malmö klimatneutral till 2030. Embla Winge är den nuvarande ordföranden för initiativet och arbetar som utvecklingsledare inom klimat på byggföretaget Peab. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Peabs pilotprojekt inom LFM30, Gyllins Park, byggstartades nyligen med en gjutningsfest inom en ny stadsdel i östra Malmö: Fortuna Hemgården. Projektet har klimatkalkyler för att räkna ut projektets klimatpåverkan. Men vad som är unikt med Gyllins Park är att de inte bara har en kalkyl utan ett faktiskt gränsvärde att nå. 

– Det är ett lagkrav från Boverket att göra en klimatdeklaration, men det är bara lagkrav att räkna på sin klimatpåverkan. LFM30 har satt gränsvärden, för att pressa ner klimatavtrycket så mycket som möjligt för all nyproduktion inom Malmö, säger Embla Winge.

Det innebär att byggbolagen nu prioriterar miljöpåverkan i förhållande till ekonomiska aspekter. 

– I vissa aspekter går koldioxid före krona. Vi behöver komma ner i klimatpåverkan. Ett visst material kanske är dyrare om det har en låg klimatbelastning, men att vi ändå prioriterar det trots att det är dyrare, säger hon och fortsätter: 

– Koldioxid är den nya valutan. 

Klimatinitiativ blir samarbetsforum

Men det handlar alltid om avvägningar. Vissa material eller produkter med låg klimatpåverkan är inte värda att välja eftersom de blir extremt dyra. 

– Det handlar om en avvägning mellan den mest värdefulla koldioxid-kronan. Någonstans blir det ”lätt” eftersom vi just nu har ett målgränsvärde att förhålla oss till. Men vi ska ju ner till nollan och parallellt måste man alltid förhålla sig till vad marknaden är villig att betala.

Det är just därför det är så bra med klimatinitiativ, menar hon. De blir som samarbetsforum för hur man tillsammans får ner sin klimatpåverkan. 

– Samarbetet mellan bolagen gör att vi får samma efterfrågan på materialproducenterna. Då får materialproducenterna större incitament till att ställa om till en fossilfri produktion. Vi jobbar mycket med att få de stora bolagen och beställarna att börja kravställa produkter med lägre klimatpåverkan eftersom det framöver kommer neutralisera priset. 

Embla Winge säger att detta har gjort byggbranschen mer komplex. 

– Det är positivt, för vi behöver vara mer alerta på vilka produkter vi använder för att få ner koldioxid-värdena och inte se oss blinda på kronor. 

”Transparens otroligt viktigt”

Hon räknar upp några av klimatinitiativen i Sverige som kommit långt i sitt samarbete: Uppsala klimatprotokoll, Klimatarena Stockholm, Hållbart Stockholm 2030. 

– Det viktigaste är att dela med sig av erfarenheterna, även mellan klimatinitiativen. Det är transparensen som är så otroligt viktig för att tillse en snabb framdrift. 

Man ska hjälpas åt för att få ner klimatpåverkan i så snabb takt det bara går, menar hon. 

– Sen kan vi konkurrera om kronorna, men vi ska inte konkurrera om klimatet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste