Klart: Järvsö blir första svenska destinationen att hållbarhetscertiferas

Hållbarhet Destination Järvsö blir den första besöksdestinationen i Sverige som är internationellt certifierade i sitt hållbarhetsarbete.
– Det känns jätteroligt att ha gått i mål, men det är mycket jobb bakom, säger Anna-Lena Wallin, projektledare och destinationsutvecklare på Destination Järvsö.

Klart: Järvsö blir första svenska destinationen att hållbarhetscertiferas
Järvsö. Foto: Destination Järvsö

För fem år sedan inledde Destination Järvsö arbetet med att bli certifierade enligt det internationella certifieringsorganet EarthCheck. Nu har Järvsö klarat certifieringen men enligt Anna-Lena Wallin, är det nu arbetet börjar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?
Anna-Lena Wallin.
Foto: Destination Järvsö Anna-Lena Wallin. Foto: Destination Järvsö

– Det är jättekul att vara först i Sverige, och det betyder mycket för oss! Men egentligen betyder det att vi nu har vi tagit oss upp på en sorts grundnivå, och att det är nu det arbetet börjar. Att vi har blivit certifierade är inte ett mått på att vi är klara, utan att vi börjar ha koll på vårt hållbarhetsarbete, säger Anna-Lena Wallin.

”Hoppas det inspirerar andra destinationer”

EarthChecks standard för destinationer är utformad för att ge lokala samhällen möjlighet att ta ansvar för sitt hållbarhetsarbete och ta vara på lokala initiativ. Den lyfter fram fördelarna med att lokalsamhället arbetar tillsammans för att uppnå hållbara resultat. Anna-Lena Wallin hoppas att certifieringen kan inspirera andra.

– Jag hoppas att det inspirerar andra destinationer att göra ett liknande arbete, och att det inspirerar våra gäster till att planera sin semester mer hållbar, säger hon.

Certifieringen gäller hela hållbarhetsarbetet och täcker både, miljö och klimat men även sociala aspekter. Destinationen har inte behövt göra några större förändringar för att klara certifieringen utan arbetet inför har mer handlat om att hitta en struktur.

– Det har främst handlat om att systematisera saker, hur vi mäter, vad vi mäter och att se vem som ska göra vad, säger Anna-Lena Wallin.

Vad är de stora fördelarna med att ha en certifiering enligt dig?

– Det är att vi nu har en struktur som vi kan följa. Det här är inte ett mål, utan det ger oss verktyg för att fortsätta arbetet. Nu vet vi våra styrkor och svagheter men också våra möjligheter, och vad vi kan vidareutveckla. Det blir en ledstång för alla att hålla sig i under arbetet, men nu måste vi såklart utvärdera det här, för vi vet ju inte vad det här innebär att vara certifierad.

Är det ett dyrt arbete att göra?

– Certifieringen kostar litegrann, men det skulle jag säga är inget som sticker ut. Det har gått år mycket tid och mycket personalresurser men det ligger i paritet, för det är värt det. Ska man göra ett hållbarhetsarbete på riktigt på gäller det också att man är villig att lägga ner resurser på det, säger Anna-Lena Wallin.

Vad kommer ni att gå vidare med nu?

– Man blir årligen reviderad och vi har några förbättringspunkter som de kommer att titta på vid nästa revideringstillfälle. Vi kommer främst att jobba med företagare kring hur certifieringen kan appliceras på deras verksamheter, berättar Anna-Lena Wallin.

Kommer ni bli nå en punkt i ert hållbarhetsarbete då ni känner er klara?

– Jag tror inte det, vi är ett levande samhälle, så att vi skulle komma till någon stagnation eller så det tror jag inte. Men sedan kan vi kanske komma till olika beslut, om att exempelvis lämna certifieringen eller så, men att hållbarhetsarbetet skulle ta slut det tror jag inte, avslutar hon.

Förutom Järvsö har även Grönlands huvudstad Nuuk certifierats enligt standarden och även en destination på Island.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.