I Nacka utanför Stockholm kan skolor, förskolor och äldreboenden i större utsträckning än tidigare nyttja befintliga resurser som renoveras och återanvänds från andra verksamheter.
Flera satsningar inom offentlig sektor på återbruk av möbler
Cirkuläritet Region Västerbotten och Nacka kommun satsar båda på cirkulära möbelförråd. Genom återbruk av gamla möbler kan förvaltningarna både minska kostnaderna och bidra till att klara miljömålen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Redan innan coronapandemin drabbade Sverige hade Region Västerbotten påbörjat ett liknande projektet med att se över möbelhanteringen.
– Ursprungsuppdraget handlade om flyttverksamhet. Det byggs och renoveras väldigt mycket på sjukhuset vilket gör att verksamheterna behöver flytthjälp, berättar Johan Sikström, sektionschef, intern logistik Umeå, och fortsätter:
– Vi anlitade då en extern aktör men känslan var att många möbler kasserades eller magasinerades och ingen hade egentligen koll på vad och varför, vilket gjorde det svårt att överblicka vad vi faktiskt hade i verksamheten.
”Fanns utvecklingspotential”
Regionen tog istället tag i problemet och började sköta flytten i egen regi, vilket kapade kostnader och det projektet har nu skapat ringar på vattnet.
– Vi såg ganska tidigt när vi utvärderade flyttverksamheten att det fanns utvecklingspotential, säger Johan Sikström.
”Alla möbler ska vara cirkulära”
Genom att återbruka så mycket som möjligt av verksamhetens möbler hoppas Region Västerbotten kunna spara både på miljön och plånboken. Ett av projektets viktigaste pusselbitar har därför varit att flytta ägandet av möblerna från vårdens olika verksamheter och istället samla dem centralt.
– Det har gjort att vi lättare kan överblicka vad vi har i vårt lager och dessutom skapa en standard för vilka möbler som köps in, säger Johan Sikström.
Målet är att allt ska vara cirkulärt
Fokuset ligger framförallt på möbler och inredning till olika administrativa och allmänna ytor eftersom inventarier till vårdsalar har andra krav på sig och är därmed inte lika lätta att återbruka. Men målet är att allt ska bli cirkulärt.
– Målet är att alla möbler ska vara cirkulära, men det kommer ta tid innan vi är där. Vi hoppas kunna restaurera möbler, sälja dem vidare eller återvinna dem, säger Johan Sikstörm.
Har ni räknat på hur mycket ni skulle kunna spara i kostnader genom återbruk?
– Det vi tittat på tidigare är nyinköp kontra återbruk av begagnat men eftersom vi vid den mätningen inte fastställt någon standard kan vi inte riktigt använda dom sifforna idag, men det finns absolut stora vinster i att arbeta på det här sättet, både ekonomiska och miljömässiga menar Johan Sikström.
Startar loppis för allmänheten
Förutom att återbruka möblerna internt, eller på exempelvis reparera trasiga möbler så vill regionen även kunna sälja möbler till allmänheten.
– Det viktigaste nu kommer bli att sätta ett standardiserat sortiment. Det som då avviker från standarden kommer vi att kunna sälja till privatpersoner. Som det ser ut nu är att vi under 2022 ska komma igång med försäljningen, säger Johan Sikström.
Men än så länge saknas en bra lokal för att kunna bedriva försäljning.
Siktar på återbruk av mer än bara möbler
Möjligheterna för Region Västerbottens planer på återbruk verkar oändliga. Enligt Johan Sikstörm finns även framtida planer på att inkludera mer än bara möbler i återbruket.
– Först och främst handlar det om att skapa samma förutsättningar som vi idag jobbar med på NUS för våra sjukhus i Lycksele och Skellefteå, och därefter titta på möjligheten att erbjuda denna tjänst för de verksamheter inom Region Västerbotten som bedriver verksamhet utanför sjukhusen, Hälsocentraler med mera, säger Johan Sikström och fortsätter:
– Sen hoppas vi kunna på i ett senare skede utöka hanteringen och koppla på exempelvis byggmaterial, som vi hoppas kunna samla upp och återbruka. Men där är vi inte idag.