Kemikalier bakom folksjukdomar

Kemikalier finns överallt i vår vardag. Nu visar en ny rapport från Unep och WHO på kopplingar mellan hormonstörande ämnen och flera allvarliga folksjukdomar.

– Vi presenterar nya belägg för kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och flera folksjukdomar. Endokrina sjukdomar är vanliga och ökar och vi kan visa på kopplingar till hormonstörande kemikalier. Ökningstakten är sådan att genetiska orsaker inte kan vara enda förklaringen, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Institutionen för material- och miljökemi på Stockholms universitet.

Han har lett forskningsprojektet som är ett samarbete mellan FN:s miljöprogram Unep och världshälsoorganisationen WHO och presenterades under tisdagen.

I rapporten visar forskarna på kopplingar mellan de hormonstörande kemikalierna och bland annat bröstcancer, fetma, dålig spermakvalitet och avbrutna graviditeter.

– Den viktigaste globala utmaningen är att hitta sätt att minimera exponeringen för de kemikalier som kan ge störningar på hormonsystem och leda till negativa hälsoeffekter. Detta är ett miljöhot av minst samma dignitet som människans påverkan på klimatet, säger Åke Bergman.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.