På onsdagen presenterade Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) budgetens klimatredovisning. Enligt klimatlagen ska klimatredovisningen innehålla utsläppsutvecklingen, de viktigaste besluten inom klimatpolitiken under året och vad de besluten kan betyda för utvecklingen av växthusgasutsläppen.
Pourmokhtari: ”Inte alltid resultat som går att mäta”
Politik
Utsläppen väntas öka 2024 för att därefter minska. Det meddelade regeringen när de på onsdagen presenterade sin klimatredovisning. Hagainitiativets generalsekreterare Nina Ekelund är kritisk.
– Min förväntan inför detta var att regeringen skulle presentera nyheter.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
2025 års klimatredovisning visar att utsläppen minskat 2022 och 2023. År 2024 väntas utsläppen öka för att därefter minska år 2025 och 2026.
Romina Pourmokhtari (L) säger att regeringen under de två senaste åren lagt om klimatpolitiken, och att det är något hon är”glad och stolt” över.
– Det tar ofta lite tid innan stora politiska omläggningar får den effekten man vill se. Dels för att helt ny politik tar tid att utreda och utforma. Men också att genomförandet av olika åtgärder inte alltid ger resultat som går att mäta.
Miljöministern nöjd
Mot den bakgrunden säger miljöministern att hon därför är nöjd över den utsläppskurva som framgår av regeringens klimatredovisning.
– Utsläppen väntas med andra ord att minska under fyra av fem år som pågår fram till 2026. I stark kontrast till hur det har låtit i rapporteringen av regeringens klimatpolitik, säger Romina Pourmokhtari (L) under pressträffen.
Av klimatredovisningen framgår också att regeringen väntas klara sitt ESR-åtagande till 2030. ESR står för Effort Sharing Regulation och reglerar främst utsläppen från vägtransporter, egen uppvärmning av bostäder ovh lokaler, arbetsmaskiner samt jordbruket.
– Sverige kommer klara sitt ESR-åtagande till 2030 med viss marginal, säger Romina Pourmokhtari (L).
Kritiska röster
Nina Ekelund, generalsekreterare för näringslivsnätverket Hagainitiativet, tycker att dagens pressträff var en besvikelse.
– Min förväntan inför detta var att regeringen skulle presentera nyheter, men de presenterade inget nytt. Det enda regeringen kan hänvisa till är reduktionsplikten, men vi vet alla att den inte är en tillräcklig återställare. Det står klart att regeringen nu helt förlitar sig på EU:s politik.
Nu återstår det enligt Nina Ekelund att se om det kommer något nytt i morgon, när regeringen lägger fram sin budgetproposition.
– När man får se alla siffrorna och prognoserna – med styrmedel och paket. Min förväntan här är att regeringen presenterar åtgärder som faktiskt minskar utsläppen.
Också Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap, universitetslektor i klimatledarskap, väntar in morgondagens budgetförslag. Han har dock inga förhoppningar om att nya effektiva klimatåtgärder kommer att presenteras.
– Min utgångspunkt är att väldigt lite av det regeringen säger om klimatet stämmer, säger han till Miljö & Utveckling.