Onsdagens besked från EU-kommissionen om att drastiskt skära ner hållbarhetslagarna EU-taxonomin, CSDDD och CSRD, ser ungefär ut som läckta dokument hade visat. De tre lagstiftningarna syftar till att driva på mot ett mer hållbart samhälle genom att få företag att ta ansvar över risker kopplat till miljö och mänskliga rättigheter i sina värdekedjor, samt styra mot mer hållbara investeringar.
Massiv kritik mot omnibusförslaget: ”Enormt hot”
Hållbarhetsarbete EU-kommissionens förslag om att sänka ambitionsnivån i tre centrala hållbarhetslagstiftningar möts av massiv kritik från flera håll. Bland annat anser den globala standardiseringsorganisationen Global Reporting Initiative, GRI, att dagens besked är ett steg bakåt för klimatarbetet och europeisk konkurrenskraft.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Nu föreslår kommissionen att undanta ungefär 80 procent av de företag som omfattas av den obligatoriska hållbarhetsredovisningen, CSRD, samt att företag endast ska ansvara för de närmaste leverantörernas påverkan på miljö och mänskliga rättigheter enligt CSDDD. Tidigare sträckte sig kravet över leverantörer i hela värdekedjan. Syftet med att förenkla reglerna är att underlätta den administrativa bördan för företag.
Dagens besked möts av skarp kritik från flera håll. Den ideella researchorganisationen Swedwatch beskriver förslaget som greenwashing, och menar att det kommer leda till att det blir svårare att ställa företag till svars i rättsprocesser, färre granskningar och att det är ett allvarligt svek mot arbetstagare och lokalsamhällen världen över.
– Det här är oerhört allvarligt och utgör ett enormt hot mot mänskliga rättigheter och miljön. Kommissionen väljer nu att istället prioritera storföretagens intressen, säger Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch i ett pressmeddelande.
Även WWF är skarpt kritiska till kommissionens förslag. Organisationen anser att de föreslagna ändringarna inte bara innebär förenklingar, utan också utgör ett bakslag för transparens, ansvar, hållbar finans och förutsägbara regler. Vidare menar WWF att paketet tagits fram snabbt och att civilsamhället har hållits utanför, vilket enligt organisationen gjort att stora företagslobbyister fått oproportionerligt inflytande.
Även den globala standardiseringsorganisationen Global Reporting Initiative, GRI, riktar skarp kritik mot dagens förslag.
– Om kommissionen strävar efter att göra europeiskt företagande mer konkurrenskraftigt är det ett steg bakåt att skära ner ambitionen för CSRD – med tanke på den avgörande betydelsen av hållbarhetsdata lagen har för att driva innovation och investeringar in i Europa. Det väcker också allvarliga frågor om hur man uppnår ett klimatneutralt EU, som hörnstenen i Green Deal, säger GRI:s vd Robin Hodess i ett pressmeddelande.
Vidare understryker GRI behovet av att EU-kommissionen, EU-institutionerna och medlemsstaterna behåller ambitionen med CSRD under de kommande förhandlingarna.