Inspelningar från friska korallrev kan rädda de sjuka

Vatten Forskare från Storbritannien och Australien har lyckats locka fiskar till sjuka korallrev genom att spela upp ljud från friska korallrev.

Inspelningar från friska korallrev kan rädda de sjuka
Foto: Adobe Stock

Forskarna har placerat ut undervattenshögtalare vid döda koraller i Stora barriärrevet. På plats bidrar fiskarna till korallrevens återhämning. Det rapporterar CNN.

Forskningen visar att det fanns dubbelt så många fiskar och 50 procent fler arter av fiskar, där högtalarna utplacerats, än i områden där högtalarna inte fanns.

Börjar bygga upp korallerna på nytt

På plats började också fiskarna bygga upp sjuka områden på nytt.

– Fiskar är avgörande för att korallrev ska fungera som friska ekosystem. Att öka fiskbeståndet på detta sätt kan hjälpa till att starta naturliga återhämtningsprocesser och motverka de skador vi ser på många korallrev runt om i världen, säger Tim Gordon, rapportens huvudförfattare, till CNN.

I framtiden hoppas forskarna att denna teknik ska bli en lösning för att korallreven ska överleva i Stora barriärrevet. Men de påpekar i studien att dessa lockläten endast är ett hjälpmedel på en lokal nivå, och att klimatförändringarna fortfarande måste bekämpas.

Läs mer om forskningen här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.