2019 beräknas vi lägga 80 miljarder kronor på julklappar – det är sex gånger mer än klimatbudgeten. Men det finns klappar om inte har ett lika stort klimatavtryck. Vi listar dem här!
1. Tid är underskattat
Är du händig eller duktig på att laga mat? Ge din tid och kunnande till en familjemedlem eller vän. Pappa kanske behöver hjälp med något tekniskt? Brorsan kanske behöver hjälp med att laga en byxa? Att montera en hylla, laga en middag eller baka en god efterrätt är alltid uppskattat.
2. Naturupplevelser
Varför inte prova på att vandra i Sverige? Ge bort en naturupplevelse i form av en guidning, vandring, fågelskådning eller tumlarsafari. Det finns både presentkort att köpa för arrangerade äventyr – men det går lika bra att ta en dagstur själva med god matsäck längs en fin stig.
3. Ge till behövande istället
För den som kan tyckas ha allt, kan det vara en god idé att ge ett bidrag till eller medlemskap hos en organisation. Exempel på sådana är Naturskyddsföreningen, Rädda Barnen, Världsnaturfonden, Fridays For Future och Läkarmissionen.
4. Julklappslotteri eller julklappsspel
Om du ska fira julen med ett stort sällskap kan en idé vara att ordna ett julklappslotteri. Reglerna är enkla: Alla köper en julklapp vardera, klapparna lottas sedan ut. Vill du förlänga upplevelsen kan du ta fram två tärningar, be den yngsta spelaren börja och lägga alla julklapparna i mitten. När en spelare slår 1 eller 6 får denne ta en julklapp ur högen. Julklappen kan gärna vara miljömärkt, hemmagjord eller begagnad.
5. Ge något begagnat
Årets julklapp 2018 var det återvunna plagget, det vill säga begagnade kläder eller plagg som tillverkats av återvunnet material.
Second hand-boomen växer och det finns allt mer begagnade saker i bra skick på nätet och i affärer. Varför inte slå till på en begagnad snow-racer eller en väska? Både miljön och din plånbok kommer tacka dig. Klicka in på Tradera, Blocket, Shpock, Facebook-market eller gå till en secondhand-affär.
6. Bli lärd
Årets julklapp kan innehålla ett presentkort på en utbildning. Kanske vill en nära vän ta nästa steg i karriären eller vidga sina vyer på fritiden? Det finns kurser i allt från biodling, fotografering, trädgårdsliv till språk och dans.
7. Spela och lär dig om miljön
Ett sällskapsspel är alltid uppskattat. Om du vill ge något fysiskt, skadar det inte att klappen också är upplysande. Exempelvis finns kortspelet Klimatkoll, som hjälper spelarna att förstå hur vår vardag påverkar klimatet. Spelet är från 12 år och man kan vara två spelare och uppåt. Frågorna baseras på beräkningar av forskare från Chalmers tekniska högskola.
Spelet Skogen är en annan favorit för hela familjen. Brädspelet är från åtta år och utbildar hela familjen. Spelet är dessutom producerat av FSC miljömärkt papper.
8. Något hemmagjort
Att ge bort något du gjort själv blir ofta väldigt uppskattat. Eftersom tid är en bristvara visar en hemmagjord present att du ansträngt dig.
Ge bort en påse torkad svamp, hemkokt sylt eller en stickad tröja. Kompisen med djuren uppskattar också en riktigt rolig leksak till hunden eller katten. Du kan också snickra en fågelholk eller bygga ett bihotell.
9. Miljömärkta presenter
Om du vill ge bort något nytt, kan du alltid köpa Årets bok Ett hållbart liv.
Du kan också köpa miljömärkta presenter, som ekologisk och rättvisemärkt choklad, äppelmust, fin olja eller miljömärkta plagg. Köper du något som inte ska förtäras, kan det vara bra att tänka på att det ska vara en sak som personen kommer använda länge.
10. Böcker i alla former
Butiker för begagnade prylar brukar nästan välla över av gamla böcker – köp en begagnad bok eller ge ett presentkort på en ljudboks-app. Bookbeat eller Storytel brukar ha bra erbjudanden till jul – där kan du både läsa och lyssna på böcker direkt i din mobil eller läsplatta.