Så många djur dör av bränderna i Australien

Klimat De massiva bränderna som just nu härjar i Australien riskerar att utrota flera hotade arter. Detta är något som klimatforskare varnat för länge.

Så många djur dör av bränderna i Australien
Pungdjuret southern brown bandicoot har drabbats hårt av bränderna i Australien. Foto: Adobe Stock

Bränderna i Australien är nu lika stora som hela Sydkorea.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

1,25 miljarder däggdjur, reptiler och fåglar tros hittills ha dött under bränderna i Australien. Bland dessa finns flera arter som endast lever i små områden i Australien.

New South Wales är värst drabbat. Där beräknas mellan 480-800 miljoner djur ha brunnit upp.

Klimatforskare har tidigare varnat för att bland annat häftiga bränder, till följd av klimatförändringarna, kan utgöra ett hot för många arters överlevnad. Nu blir detta verklighet.

Flera hotade arter

Australien är redan det land som har den högsta utdöendetakten av däggdjur i världen.

Enligt Olle Forshed, skogsexpert på Världsnaturfonden, kan cirka 10 arter kraftigt har påverkats och ligger i riskzonen att utrotas helt. Detta rör främst pungdjur, råttkängurur och kakaduor. Det rapporterar SVT.

I Australien lever många hotade djur i små områden. När livsmiljöerna brinner upp kan djuren inte längre hitta mat eller gömma sig. Det landskap som efter bränderna blir kvar, saknar variation och gör därför att många mindre djur inte klarar sig.

Drabbar den biologiska mångfalden

Pungdjuret Kangaroo Island dunnart lever endast på ön Kangaroo Island – en plats där fyra viktiga områden brunnit upp. Enligt The Guardian ser det inte ljust ut för arten.

Forskare är överens om att den biologiska mångfalden har drabbats kraftigt, och vi kommer få se resultat av bränderna under flera årtionden framåt. För en del arter kan de ha inneburit en dödsstöt. Men än kan man inte säga säkert hur många arter som utrotats. Det vet forskarna först efter sommaren, som varar till februari i Australien.

Vad sker vid två graders uppvärmning?

The Guardian har frågat ett antal experter om vad som kommer ske med Australiens djurliv om den globala temperaturen höjts till 2 eller 4 grader. Nu ligger temperaturhöjningen på 1,1 grad.

– Det här är ett förebud om en blek framtid för vårt djurliv. Bränderna har förstört många års bevarandearbete och detta är en förvarning om en ännu dystrare framtid. På grund av klimatförändringarna kommer bränderna att bli vanligare och svårare. Det är en sorglig tid för bevarandearbetet i Australien, säger John Woinarski, professor vid Charles Darwin University, till The Guardian.

Människor samlar in pengar

Bränderna i Australien har fått flera världsstjärnor att skänka stora summor pengar för att hjälpa räddningstjänsten. Bland annat har komikern Celeste Barber genom 900 000 människor samlat in drygt 250 miljoner kronor. Även sångerskan Pink och skådespelerskan Nicole Kidman har skänkt 4,7 miljoner kronor vardera.

Sedan skogsbränderna startade i september har 25 personer bekräftats döda till följd av bränderna. Nödläge har utlysts i delstaterna New South Wales och Victoria.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.