Nu finns möjlighet att undersöka vilka standarder som kopplar till vilket hållbarhetsmål även på europeisk nivå. Sedan tidigare finns en motsvarande databas för internationella standarder.
Ny databas mappar standarder mot Agenda 2030
Standardisering
Den europeiska standardiseringsorganisationen har tagit fram en ny databas som visar vilka standarder som kopplar till Agenda 2030. Men träffbilden är minst sagt spretig. En sökning på SDG5 – jämställdhetsmålet – ger träff på en guide för elmotorer.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Det är den europeiska standardiseringsorganisationen som satt sina tekniska kommittéer i arbete. Knappt 5000 standarder har granskats och mappats upp mot FN:s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030.
– Antingen så söker man på område, till exempel ett SDG. Eller så söker man på standarden. Man ska kunna se på vilka områden de standarder man redan har bidrar, det kan underlätta hållbarhetsrapporteringen, säger Jenny Ikelberg på Sis, Svenska institutet för standarder.
Fler standarder med koppling till Agenda 2030 kommer
Databasen kommer att användas av den europeiska organisationen själv, av dess tekniska kommittéer och av andra som arbetar med standardisering. Men man hoppas att även andra användare ska få nytta av den.
5 000 standarder låter ju mycket, men Jenny Ikelberg förklarar att databasen kommer att växa ytterligare framöver:
– Det här är bara en första del, det kommer att komma mer. Det finns ungefär 20 000 europeiska standarder, och även om såklart inte alla har koppling till hållbarhet så kommer listan att fyllas på.
Träff på motorguide för SDG5
En snabb sökning på jämställdhetsmålet SDG5 visar dock att träffbilden redan nu är minst sagt spretig. 82 standarder uppges kopplas till SDG5, och listan toppas av ett dokument om hur realtidskommunikation mellan olika maskiner ska utformas. På andra plats finns en guide för elmotorer och på tredje plats kommer en standard för ekodesign av elektronik.
– Man kan diskutera hur användarvänlig den är. Jag hade gärna sett att man lyfte standarder som är mer relevanta. Jag tittade på mål ett, fattigdomsbekämpning, och fick upp en standard om inkontinensskydd. Det är ju relevant men också långsökt, säger Jenny Ikelberg.
Vill få feedback
Hon ser gärna att användare hör av sig med synpunkter.
– Jag tänker att detta är ett första steg. För hoppningsvis får vi reaktioner så att vi kan vidareutveckla och göra den mer användarvänlig, säger hon.