Fortsatta investeringar i vindkraft – trots coronaoro

Energi Investeringstakten i vindkraft fortsätter öka, även om ekonomin är svajig just nu. Bara vid tre tillfällen har en kvartalsprognos varit högre.

Fortsatta investeringar i vindkraft – trots coronaoro
Foto: Adobe Stock

Under 2020 års första kvartal har man beslutat om vindkraftssatsningar med en samlad  effekt på 676 megawatt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

–  Investeringshorisonten för vindkraft är över 30 år och siffrorna från årets första kvartal visar att vindkraftsbranschen tänker långsiktigt, trots den oro som finns i samhället just nu, säger Charlotte Unger Larson, vd på Svensk Vindenergi.

Turbinfabriker påverkas

Hittills verkar covid-19-pandemin endast ha påverkat enskilda vindkraftsprojekt, som blivit försenade. Dock inte i en sådan omfattning att prognosen för 2020 påverkas. Det visar ny statistik från Svensk Vindenergi.

Bland annat har pandemin medfört att vissa turbinfabriker fått stänga tillfälligt i Europa.

Ytterligare förseningar till följd av viruset kan leda till att projekt får problem med tillstånd, ekonomisk skada för projektörer, osäkerhet för investerare och en ökad belastning på prövningsmyndigheter.

Förlängning av tillstånd

Svensk Vindenergi menar att det är viktigt att regeringen ger besked om en generell förlängning av miljötillstånden för projekt som drabbas av förseningar på grund av covid-19.

– Fortsatta investeringar i förnybart är avgörande för att möta klimatkrisen och lika viktiga även under nuvarande omständigheter, säger Charlotte Unger Larson.

Mer vindkraft för att nå mål

Enligt Energimyndigheten måste Sverige installera 1 500 megawatt vindkraft årligen för att uppnå målet om 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

Under det första kvartalet av 2020 har 153 vindkraftverk beställts.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.