Sågspån blir biodrivmedel

Transport En anläggning för göra olja av sågspån byggs i Gävle. Oljan ska bli biodrivmedel hos Preem. Framöver kan det bli fler anläggningar.

Sågspån blir biodrivmedel
Här ska sågspån bli biodrivmedel. Foto: Setra.

Sågverket Setra Kastet ska snart även rymma en anläggning för råvara till biodiesel som ska räcka för att driva 15 000 bilar under ett år. Anläggningen byggs i samarbete med Preem av Pyrocell, och råvaran är sågspån från sågverket.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi uppför anläggningen nära platsen där spånet uppstår. Det är viktigt att man tänker på helheten när det gäller den här typen av anläggningar, säger Pontus Friberg, styrelseordförande för Pyrocell.

Han ingår också i koncernledningen för Setra som levererar träprodukter till byggindustrin och har 800 anställda.

Med båt till Preem

Placeringen vid sågverket och anläggningens storlek handlar till stor del om transporter. En större anläggning hade krävt sågspån från flera sågverk och det hade ökat klimatpåverkan. I anläggningen som byggs, räcker det att transportera råvaran några meter. Oljan som ska framställas ska sedan transporteras vidare med båt till samarbetspartnern Preems raffinaderi i Lysekil.

– Det är intressant att två så vitt skilda företag kan gå ihop. Vi har en gemensam vision om ett hållbart samhälle, säger Pontus Friberg.

Sågspån till biodrivmedel

Tekniken som används kallas pyrolys. Vid hög temperatur men utan tillförsel av syre, omvandlas sågspånet till olja. Just den metod som ska användas vid Kastets sågverk är holländsk.

– Vi har valt en licensierad teknik som vi vet fungerar, och gjort provkörningar med vår biomassa som övertygat oss om att det här är rätt, säger Pontus Friberg.

Sveriges första i sitt slag

Enligt ett pressmeddelande från Preem blir anläggningen den första av sitt slag i Sverige, när den står färdig intill sågverket som funnits på plats sedan år 1899.

Setra har sju anläggningar där sågspån uppstår som en biprodukt och Preem är ett stort företag som kan använda mycket bioråvara. Frågan är då om det blir mer pyrolysolja framöver.

Fokus på Gävle

– Fokus ligger på att få anläggningen i Gävle på plats först. Men det ligger förstås i vårt intresse att utreda förutsättningarna för flera, säger Pontus Friberg.

Projektet är en del av Preems mål på att klara av att framställa fem miljoner kubikmeter biodrivmedel till år 2030.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste