Upptäckten: Företag största matsvinnsbovarna

Matsvinn Livsmedelsindustrin står för sex gånger så mycket matsvinn som man tidigare trott. Det visar ny statistik som också slår fast att det är företag, inte hushåll, som står bakom störst andel av matavfallet.

Upptäckten: Företag största matsvinnsbovarna
Sara Sundquist, Livsmedelsföretagen.

Att det är de svenska hushållen som står för majoriteten av landets matsvinn är en gammal sanning. Enligt offentlig statistik ska så mycket som två tredjedelar av matavfallet komma från hushåll. Ny statistik visar dock att detta inte stämmer och att ett större ansvar ligger på företag i livsmedelskedjan, från jordbruk, industri, butiker och restauranger. Enligt de nya siffrorna står hushållen för mindre än hälften av det totala matsvinnet. Den största nya identifierade matsvinnskällan är livsmedelsindustrin, där avfallet var sex gånger större än vad man tidigare beräknat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Siffrorna är framtagna av forskningsprojektet Samarbete för minskat matsvinn, Sams, som arbetar genom IVL Svenska Miljöinstitutet. Där anser man nu att företag måste ta ett större ansvar för att minska matsvinnet. Sara Sundquist är näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen.

Hur tänker du på att matsvinnet från livsmedelsindustri är sex gånger högre än vad tidigare siffror visat?

– Att det är bra att mäta. Att vi nu får ordning på mätningarna gör att vi får en mer rättvisande bild av hur det faktiskt ser ut. Sen jobbar våra medlemsföretag ihädigt med att minska matsvinnet och vi har ett mål i vårt hållbarhetsmanifest om att minska matsvinnet till 2030, både i det egna ledet och i andra delar av kedjan.

Var siffrorna överraskande?

– Nej, siffrorna var inte överraskande. De tidigare siffrorna har till exempel inte varit rimliga om man jämfört med hur det sett ut i andra länder, eller hur FN:s livsmedelsorgan FAO uppskattat svinnet i olika delar av världen. Det har varit märkligt att just svensk industri skulle ha så anmärkningsvärt mycket lägre siffror. Att vi nu får nya siffror handlar inte om att vi mäter mer noggrant, utan också att vi ändrad scopet på vad som mäts.

Kan siffrorna driva på arbetet mot matsvinn, även om de inte är överraskande?

– Ja det tror jag absolut. Vi hade ett seminarium förra veckan om de nya siffrorna och där diskuterade vi möjligheterna att arbeta mer strukturerat med matsvinnsfrågorna. Siffrorna blir absolut ett argument för att växla upp arbetet.

Enligt den nya statistiken från Sams slängdes i Sverige 135 kilo livsmedel per person under 2022, totalt 1 420 000 ton. Sams berättar att hushållens matsvinn minskat år för år. Från 2020 till 2025 ska livsmedelsavfallet enligt Sveriges nationella mål minska med 20 procent. Men fram till 2022 var minskningen bara tre procent.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.