Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari betonade på presskonferensen att den cirkulära ekonomin är central för att möta miljö- och klimatutmaningar samt för att stärka Sveriges position genom innovativa och resurseffektiva lösningar.
– Vi behöver se en förstärkning av cirkulära materialflöden, med nya cirkulära affärsmodeller som tar hänsyn till hela värdekedjan och som framgångsrikt kan skalas upp och ta plats på marknaden. Hållbarhet kan inte bara handla om enskilda projekt – det måste utgöra hela kärnverksamheten, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, på pressträffen.
Frågor kvarstår
Cirkulär ekonomi-profilen Elin Bergman, operativ chef på Cradlenet samt medgrundare av Nordic Circular Hotspot, tycker att pressträffen gav fler frågor än besked om hur Sverige ska arbeta vidare med den cirkulära omställningen.
– Det är toppen att Romina Pourmokhtari betonar att hon och regeringen nu förstår att cirkulär ekonomi är en förutsättning för klimatomställningen. Men det var inte mycket nytt som presenterades. Utöver uppräkningen av pågående utredningar och arbeten med EU-lagar ser vi inga konkreta förslag. Kommer ytterligare en mandatperiod med utredningar ske i stället för att stötta omställningen som behövs här och nu? Ska åtminstone delegationen få ökade anslag? Jag hoppas att dettta inte är ytterligare ett område man säger att man ska satsa på medan man samtidigt minskar anslagen, säger hon till Miljö & Utveckling.
Delegationen för cirkulär ekonomi består av ledande experter och yrkesverksamma från olika sektorer, inklusive akademi, näringsliv och offentliga organisationer, vilket speglar den breda kompetens som krävs för att framgångsrikt navigera i övergången till en cirkulär ekonomi.
För Tomas Kåberger är det andra gången på kort tid som regeringen avslutar hans uppdrag. Senast var det som ledamot i statligt ägda Vattenfalls styrelse.